Шість років селяни намагаються повернути своє законне майно.
А їм радять… не поспішати

Кілька років поспіль жителі села Веприк Бобровицького району змушені поєднувати мирну хліборобську працю із судовими баталіями. Газета «Чернігівщина» неодноразово розповідала про ситуацію, яка склалася у СВК «40 років Перемоги» (№16 (396) від 18 квітня 2013 та №17 від 25 квітня 2013). Нагадаємо, що тоді до нашого видання звернулися зневірені члени цього кооперативу, які вже кілька років не можуть повернути майно, що їм належить, бо його начебто незаконно присвоїв колишній голова – Василь Шкурко.

Тоді разом з кореспондентом «Чернігівщини» члени кооперативу були на особистому прийомі у першого заступника прокурора Чернігівської області Володимира Василика, який, здавалося б, розставив всі крапки над «і». Посадовця неабияк зацікавила і здивувала дана ситуація, бо попри рішення районного, апеляційного і навіть Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ на користь селян майно боржника лишалося у нього і навіть не було арештоване виконавчою службою. Натомість, пан Василик пообіцяв розібратися з, так би мовити, незаконно привласненим майном. Насамперед, обласною прокуратурою було витребуване кримінальне провадження у цій справі зареєстроване за статтею 382 ч.1 Кримінального Кодексу України («Невиконання рішення суду». – Авт.).

Як результат – майже рік судової тяганини і штраф підсудному у розмірі 5100 гривень. Люди в розпачі, мовляв, штраф штрафом, а коли ж все-таки їм повернуть напрацьоване роками?

- Як не прикро, але вже шість років ми намагаємося встановити правосуддя, - говорить представник СВК «40 років Перемоги» Петро Гайдук. – За останній рік ми знову відвідали з десяток судових засідань. Але користі від цього не отримали. Підсудний Шкурко, стосовно якого було витребуване кримінальне провадження за невиконання рішення суду, повністю визнав свою вину. У результаті – між ним і старшим прокурором Бобровицької прокуратури Сергієм Фурсієм була укладена угода про винуватість. Це виявляється можна зробити за новою редакцією Кримінально-процесуального кодексу України ( ст.471, 472 КПК «Угода про визнання винуватості» - Авт. ). Натомість, Бобровицький районний суд зобов’язав підсудного сплатити штраф у розмірі п’ять тисяч сто гривень за невиконання рішення попереднього суду. А щоб повернути нам належне жодного слова. Бо це, мовляв, інша справа. Штраф Шкурко сплатив і знову вільно може розпоряджатися нашим майном у півтора мільйони гривень, а ми «надцятий» раз лишилися біля розбитого корита.   

Після такого неочікуваного розвитку подій колектив кооперативу знову шукає правди в Бобровицькій районній прокуратурі. 30 грудня 2013 року членами СВК «40 років Перемоги» була зареєстрована заява з проханням відкрити нове кримінальне провадження за привласнення майна службовою особою (ст. 191 ККУ «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»). Пан Гайдук обурюється, що вже пройшло чимало часу, а з прокуратури жодних сигналів. Разом телефонуємо до пана прокурора –  Сергія Васильовича Фурсія. Секретар нам повідомляє, що він на судовому засіданні. Але вже за кілька хвилин Сергій Васильович сам телефонує до Петра Костянтиновича на мобільний. Розмова була досить тривала і напружена. Прокурор пояснив, що «не за один день все це робиться».

- Ви тільки скажіть, ви зареєстрували нашу заяву, якщо так, то під яким номером? – стурбовано запитує пан Гайдук вже наприкінці розмови.

- Звичайно зареєстрували!, - наголошує прокурор. Але при цьому не називає номеру. – І взагалі куди ви поспішаєте?! Всьому свій час.

Після такого підсумку Петро Костянтинович береться за голову.

- Люди добрі, то виходить що ми ще й поспішаємо. Шість років нас водять за носа. За цей час ми пройшли всіма лабіринтами судів… Прокуратура… міліція… Як не прикро, вони стали для нас другою домівкою. Але з жодної інстанції допомоги немає. Скільки ще нам чекати? Невже ми, чесні люди, що не один десяток літ топтали дорогу на ферми й поля так і не дочекаємося свого законного майна?

За словами селян, вони вже написали листа до Бобровицької райдержадміністрації з проханням втрутитися у цю дивну і, здається, нескінченну епопею.

- Ми просимо допомоги у голови райдержадміністрації Івана Андрійовича Захарченка. Ми хочемо повернути документацію і майно СВК «40 років Перемоги». Ми маємо землю і хочемо на ній працювати!, - підсумував представник СВК «40 років Перемоги» Петро Костянтинович.  

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"