Що спільного між капітелями Чернігова та Західного світу?


 

Ні для кого не секрет, що капітелі, виставлені в Борисоглібському соборі Чернігова, мають романське походження. Про це писали десятки науковців. Тим не менше, побутує легенда про те, що на одному з каменів зображений Симаргл, якого ототожнюють з Сенмурвом – міфічною істотою іранського пантеону демонів, котра поєднує риси звіра, птаха і змії (чи риби). Ось як коментує дивне роздвоєння відомий чернігівський історик Ігор Ігнатенко.

 

Чернігівська капітель, знайдена в Спаському соборі

 

«Дивне роздвоєння має західне тлумачення, – стверджує дослідник. – Так, західні бестіарії згадують різних істот типу драконів. Наприклад, Амфіптер – крилатий змій, який здатний не тільки літати, а й гіпнотизувати. Він володіє великою мудрістю і знаннями, захищає скарби. Драконів знали давні греки і римляни, у Вергілія така істота названа «draco». Серед давньоримських мозаїк Італії трапляються і дещо схожі на чернігівський екземпляр».

Європейське середньовічне зображення дракона. Зверніть увагу на голову на кінчику хвоста. Подібні є на кінцях хвостів-плетінок з капітелей Борисоглібського собору в Чернігові

 

У Середні віки дракона вважали породженням диявола, недарма його вражав списом Святий Георгій. А зображені на стінах храмів дракони, як і інша нечисть, ковтали грішників і взагалі нагадували християнам про необхідність праведного життя.

«Чернігівські капітелі, й не тільки зі звірами, дуже схожі на зразки кам’яного різьблення західної Франції, зокрема регіону Пуату – Шарант (Аквітанія), де вони з’являються в ХІ-ХІІ ст., приблизно тоді ж, коли схожі капітелі починають прикрашати якийсь храм Чернігова (я гадаю, що Благовіщенський у 1186 році, після руйнації якого рельєфні камені були використані як будматеріал при ремонті Борисоглібського собору), – каже Ігор Ігнатенко. – Між іншим, кам’яне різьблення потрапило на Русь у ХІІ столітті завдяки імператору священної Римської імперії Фрідріху Барбароссі, котрий давав своїх майстрів для зведення білокам’яних храмів Русі, про що згадують літописи».

Капітель з храму в Шовіньї (Франція)

 

Яке відношення французьке різьблення мало до німецького імператора, можна лише здогадуватись. Хоча «зачіпки» є!

Капітель з Пуату

 

«Аквітанський граф і французький король Людовик VII Благочестивий, що відзначився будівництвом багатьох красивих храмів, воював, як і Барбаросса, проти Папи Римського, – констатує історик. – Вони були союзниками й могли чимось обмінюватись. Незабаром Людовик програв війну, а його рідну Аквітанію захопив англійський король Генріх ІІ Плантагенет – батько Річарда Левове Серце. Тож майстри на Русь мали прийти до цієї події, тобто до 1152 року».

Відтак, поза сумнівом, що чернігівські капітелі мають західне походження, як, власне, і кам’яне різьблення.

 

Довідка

Капітель – горішня частина (завершення) колони, пілястри або стовпа, на яку спирається балка або архітрав (головна балка, що перекриває проліт між колонами).

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"