Сесія облради: закриттю коледжів - ні!


 

Недопущення припинення функціонування територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти та питання комунальної власності були на порядку денному сесії обласної ради.

 

Сімнадцята сесія обласної ради у четвер 1 лютого розпочалася хвилиною мовчання. Депутатський корпус обласного представницького органу Чернігівщини вшанував відвагу, самовідданість та подвиг українських воїнів, полеглих під час несення служби, та пам'ять про всіх українців, чиї життя забрала війна.
Пленарне засідання сесії у режимі онлайн-відеоконференції провела голова обласної ради Олена Дмитренко за участю першого заступника голови обласної ради Ніни Лемеш та заступника голови обласної ради Дмитра Блауша. До роботи долучився начальник обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус.
Розглянувши заяву депутата обласної ради Олександра Козика, обраного за виборчим списком Чернігівської територіальної організації Політичної партії «Європейська Солідарність», сесією прийнято рішення про дострокове припинення його депутатських повноважень.


Рішенням ради депутати погодили безоплатну передачу об'єкта нерухомості із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області у комунальну власність Семенівської міської ради. Це питання було внесено на розгляд сесії за клопотанням Семенівської громади, голова якої Сергій Деденко також брав участь у засіданні сесії. Ухваленим рішенням припинено право господарського відання та вилучено у комунального підприємства «Ліки Чернігівщини» Чернігівської обласної ради нерухоме майно – нежитлову будівлю аптеки №50, яка розташована у місті Семенівка та безоплатно передано із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області у комунальну власність Семенівської міської ради для нагальних потреб громади.
Останнім часом до обласної ради почали масово надходити листи і звернення від освітян Чернігівщини, колективів Ніжинського агротехнічного інституту та Ніжинського фахового коледжу, які стурбовані намірами Міністерства освіти і науки України реорганізувати або припинити діяльність територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти з одно–дворічним перехідним періодом.
Як відомо, на території нашої області функціонує 7 таких закладів фахової передвищої освіти, які є структурними підрозділами університетів:
• Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Ніжинський агротехнічний інститут»;
• Відокремлений структурний підрозділ «Бобровицький фаховий коледж ім. О.Майнової Національного університету біоресурсів і природокористування України»;
• Відокремлений структурний підрозділ «Козелецький фаховий коледж ветеринарної медицини Білоцерківського національного аграрного університету»;
• Відокремлений структурний підрозділ «Ніжинський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України»;
• Відокремлений структурний підрозділ «Фаховий коледж економіки і технологій Національного університету «Чернігівська політехніка»;
• Відокремлений структурний підрозділ «Фаховий коледж транспорту та комп'ютерних технологій Національного університету «Чернігівська політехніка»;
• Відокремлений структурний підрозділ «Чернігівський фаховий коледж інженерії та дизайну Київського національного університету технологій та дизайну».
І серед них – найбільші коледжі Чернігівщини, що забезпечують належний рівень підготовки фахівців у різних галузях професійної діяльності, закривають потреби регіонального ринку праці у відповідних кадрах.
Враховуючи вищезазначене, депутати обласної ради підтримали позицію освітян щодо збереження цих навчальних закладів та в інтересах студентів, які навчаються у коледжах, їх батьків, викладачів і роботодавців, висловили керівництву держави свою позицію з обґрунтуванням недоцільності їх реорганізації та закриття.
Тож сесією затверджено звернення Чернігівської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства освіти і науки України щодо недопущення припинення функціонування територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"