Розорювання прибережних смуг триває


 

Упродовж 2020 року Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області проведено 44 перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині використання земель водного фонду. За результатами здійснення державного контролю до адміністративної відповідальності притягнуто 23 особи на суму 9 945 гривень.

 

Найбільші порушення фіксувалися у Бахмацькому,  Ріпкинському, Менському, Чернігівському  районах (в межах прибережних смуг річок Сухий Вір, Десна, Стрижень, Старик, Остер, Білоус). На сьогодні актуальною проблемою залишається розорювання прибережних смуг річок та збереження малих річок. Зокрема, саме масове розорювання територій у верхів’ях малих річок. Наприклад, русло річки Білоус за останні десятиліття скоротилось приблизно на 20 кілометрів. І це викликано розорюванням територій агрофірмами.
І хоча в області діє Програма охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області, що передбачає здійснення заходів, спрямованих на зниження рівня забруднення річок та озер через зменшення обсягів скидів недостатньо очищених стічних вод; недопущення забруднення підземних водоносних горизонтів та ґрунтів; поліпшення санітарно-технічного стану та ефективного використання водних об’єктів; зниження рівня негативного впливу ерозійних процесів; удосконалення системи управління відходами; здійснення контролю за станом атмосферного повітря та поверхневих водойм області; підвищення рівня екологічної культури та свідомості населення, однак, питання посилення дії окремих її напрямків залишається відкритим.
Відповідно до статті 14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.Ця охорона спрямована на збереження родючості землі, підвищення її продуктивності, використання земельних ресурсів у відповідності з їх природним призначенням, недопущення забруднення землі шкідливими для здоров’я людей і тварин елементами тощо. А в умовах, коли людина все частіше втручається у природні процеси, раціональне використання і охорона земель є важливим завданням з боку контролюючих органів.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"