ІНІЦІАТИВА

Російським виробникам – бойкот

 

Українці закликають один одного не купувати російські товари та ігнорувати російські банки, мережі автозаправних станцій тощо. Акцію «підхоплюють» і пропагують також і деякі громадські організації.

 

Достеменно не відомо, від кого вперше пролунав такий заклик. Втім, він настільки логічний, що годі й шукати єдиного автора ідеї.

Розсудіть самі, шановні читачі. Купуючи товари російських виробників, ми забезпечуємо їм певний прибуток. З якого вони сплачують податки до держбюджету. З якого, зрештою, фінансуються збройні сили. Зокрема й ті вояки в Криму. на них нема розпізнавальних знаків, проте експертів не обуриш: на фото таких вояк видно зброю і техніку, котра перебуває на озброєнні лише російської армії.

Отже, як впізнати товари російського походження?

Звісно ж, можна знайти на упаковці напис про країну-виробника, наприклад: «Сделано в России» або «Made in Russia».

Але ще швидше можна орієнтуватися за 13-значним кодом товару. Він має бути на кожній упаковці. Помітити його значно легше, аніж читати написи дрібним шрифтом. Перші три цифри такого штрих-коду позначають країну. Код російських товарів починається цифрами від 460 до 469, зазвичай саме 460.

Підтримують ініціативу й чимало чернігівців.

«460 і все з ними пов'язане для мене остаточно в бойкот-листі в разі існування альтернативи», – заявляє Сергій Толочко, обговорюючи в Інтернеті тему російської «активної присутності» в Криму.

«Прощавай, пиво «Б***а», зрікаюся без жалю», – зазначив Олексій Мирошников (не подаємо назву, щоб не сказали в суді, що «Чернігівщина» обвалила їм продажі).

«Бойкотую ще з 2008 року – після грузинських подій», – така непохитна позиція у Світлани Вербицької.

Штрих-код українських товарів починається цифрами 482. Ось їх і купуймо, панове!

 

Іван КОВТУН

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"