Росіяни спалили село Єліне


 

Через постійні обстріли російськими терористами прикордоння Чернігівщини в селі Єліне Сновської громади вщент вигоріла майже сотня будинків.

 

Єліне – прикордонне село у Сновській громаді, яке знаходиться всього за чотири кілометри від кордону з росією. Це село партизанської слави, яке має свою історію. Під час Другої світової війни у березні 1943 року його повністю спалили німецькі нацисти через те, що місцеві мешканці підтримували партизанський рух. Та після Другої світової село відродилося. До того ж воно було досить відомим через те, що там розташований музейно-меморіальний комплекс «Лісоград», який є філією Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського. Цей комплекс складається з самого музею, розташованого в селі, та партизанської землянки у лісі. До лютого 2022 року «Лісоград» був популярним серед туристів.

Загалом до повномасштабного вторгнення росії в Україну ще на початку 2022 року у Єліному мешкало понад дві сотні жителів. Хоча село й розташоване на кордоні, перших обстрілів з боку російської армії воно зазнало у січні 2023 року, а вже 1 лютого 2023 року від російських обстрілів загинуло четверо цивільних людей, які ховалися в погребі.

Після цього випадку місцеві мешканці почали покидати свої будинки, бо залишатися там було небезпечно для життя. І вже до кінця 2023 року у Єліному не залишилося нікого.

Від початку вересня через щоденні обстріли російських військових чернігівське прикордоння палає. Горять ліси, суха трава, торф’яники і, на жаль, села. Єліне вже вигоріло на 90%.

«Картина насправді жахлива. Якщо в селі спалахують пожежі, то їх ніхто не локалізує. Бо до п’ятикілометрової зони поблизу кордону заборонено виїжджати ДСНС, іншим структурним підрозділам і комісіям з міркувань безпеки, – говорить староста Тур’янського старостинського округу Олександр Артюшенко. – Наразі назвати точну кількість будівель, що згоріли в Єліному, я не можу. Адже наявна інформація базується на фотографіях і відео з місця подій. Орієнтовно це приблизно 80 знищених вогнем приміщень, серед яких людські будинки, будівля старостату, магазин. Серед місцевих мешканців ніхто не постраждав, адже люди евакуювалися звідси задовго до пожежі».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"