Ремонт і стихія залишили Седнів без амбулаторії

Ремонт гірше потопу! Але ще гірше, коли ремонт і потоп відбуваються одночасно. У селищі Седнів Чернігівського району ремонт амбулаторії сімейної медицини перетворився у справжнє стихійне лихо. Рясні та затяжні дощі застали зненацька працівників фірми-підрядника, котрі саме зняли покрівлю старої амбулаторії. Водою залило все приміщення, майже в кожній кімнаті вогкі стіни, подекуди обвалилася глина на стелі. Медичний персонал змушений покинути приміщення та евакуювати обладнання. До закінчення ремонту медики будуть тулитися у маленькій кімнатці, люб’язно наданій їм селищною радою. Яким чином обмежені у просторі медики та ще й без обладнання будуть обслуговувати пацієнтів і хто відповість за завдані під час ремонту збитки?

Затримка через пияцтво?

Ремонт на 757 тисяч гривень! Такою є загальна вартість проекту з реконструкції будівлі Седнівської лікарської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини. Основні надходження (а це трохи більше, ніж 681 тисяча гривень) – за рахунок державного бюджету, решта (75,7 тисячі гривень) – внесок місцевого бюджету. Замовником реконструкції амбулаторії та розпорядником коштів є управління капітального будівництва Чернігівської облдержадміністрації. Там і визначали будівельного підрядника. Ним стало маловідоме приватне підприємство з дивною назвою «Рембуд 2603».

Приміщення Седнівської лікарської амбулаторії потребувало якісного ремонту давно: сама будівля зведена на початку двадцятого століття. Капітальний ремонт покрівлі, перекриття та стін не проводили з початку будівництва. Очевидно, що стан покрівлі давно перестав відповідати вимогам будівельних норм, через те в проекті реконструкції передбачили повну заміну покрівлі на новий двоскатний дах, покритий метало-черепицею. Визначили підрядника і розпочали будівельні роботи. Щоправда, розпочали не так, як передбачено в договорі, а, як виявилося, на півтора місяці пізніше.

За словами головного лікаря комунального закладу «Чернігівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Віктора Куниці, у договорі підряду зазначені чіткі терміни виконання робіт – з серпня по грудень 2016 року. Фактично ж будівельники приступили до своїх безпосередніх обов’язків лише у середині вересня. Працівники трудилися так, що за два тижні навіть даху толком не розібрали. Місцеві кажуть: все через те, що робітники замість роботи на об’єкті прикладалися до чарки.

Здогадки місцевих підтверджує і Віктор Куниця.

«Попередніх будівельників замінили, бо вони були дещо неадекватні, – каже головний лікар. – А ці начебто нормальні. Працюють інтенсивно».

Медиків розмістили у тісній кімнаті

На подвір’ї Седнівської лікарської амбулаторії лежать охайно складені залишки дерев’яного перекриття, в бетономішалці замішують бетон. Бригадир будівництва пояснює: бетоном укріплюють перекриття. Всього в ремонті задіяні чотири працівники – знизу працює бригадир, а троє його підлеглих вгорі.

Запитуємо: «Чому так мало?»

«Всі питання до нашого керівництва», – відповідає бригадир.

У приміщенні амбулаторії неозброєним оком помітні наслідки стихії: кімнати та коридори залиті водою, у деяких приміщеннях обвалилася глиняна стеля. Столи, ліжка та шафи накриті плівкою. У стоматологічному кабінеті крісло навряд чи можна буде використовувати за призначенням.

Що і чому призвело до таких наслідків?

«Мусили знімати покриття, – коментує бригадир. – Приїздили представники райдержадміністрації і наказали в терміновому порядку починати ремонт. Бояться настання снігів».

На запитання, чому гроші виділили так пізно, лише знизують плечима.

Завідуюча амбулаторією відмовляється давати будь-які коментарі з цього приводу і посилається на те, що треба питати дозволу в керівництва, а от прибиральниці Людмилі Сергієнко боятися нічого. Її обуренню немає меж.

«Добавили мені дурної роботи, – бідкається Людмила Григорівна. – Хіба не можна було почекати, доки дощі пройдуть? Я тут працюю на півставки: що встигну – приберу, а після мене вже інша прибиральниця буде тут спину гнути. У нас завжди: зима на носі, а вони ремонти починають!».

Седнівська амбулаторія – одна з найкращих в районі. Її пропускна спроможність – понад 2300 відвідувачів, із них тільки 1100 – жителі Седнева. Нині ж седнівці всерйоз побоюються залишитися без медичної допомоги. Бо ж доки роблять ремонт, людям доводиться їздити за 25 кілометрів до Чернігова. Проте врятоване медиками обладнання вселяє людям надію. Персонал устиг врятувати його від стихії і переніс в один із гаражів. Самі ж медичні працівники туляться у невеличкій кімнатці, яка ледь вміщає лікарняні листи. Від таких незручностей страждають не лише медики, але й хворі.

«Невже не можна було знайти на час ремонту належне приміщення для нашої амбулаторії? – дивуються мешканці Седнева. – У ЗАТ НВО «Чернігівеліткартопля» є велике опалюване приміщення в центрі селища. Можна було б на деякий час домовитися з ними про оренду. В лікарні має бути приміщення, тепла вода і опалення, а тут таких умов немає. Нам здається, що краще вже викликати на дім сімейного лікаря, ніж іти на огляд у цей кабінетик».

Як довго триватиме ця невизначеність – ні седнівці, ні медики не знають.

Що з пацієнтами?

«У договорі зазначені чіткі терміни виконання робіт – з серпня до кінця грудня 2016 року, – відповідає на запитання головний лікар комунального закладу «Чернігівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Віктор Куниця. – Ми напередодні негоди виїздили на об’єкт і спілкувалися з керівником фірми. На той момент частину покрівлі вже демонтували. Я просив урахувати соціальну важливість об’єкту та вжити заходів, щоб унеможливити нанесення збитків під час ремонту. Ми також зверталися з проханням інтенсифікувати проведення ремонтних робіт».

Тимчасові незручності, завдані пацієнтам, Віктор Куниця прокоментував наступним чином: «Окрім Седнівської амбулаторії, діє три фельдшерські пункти – у селищі Нове, в Клочкові та Черниші. Сімейний лікар може виїздити на виклик. Медики забезпечені санітарним автомобілем і мають можливість надавати медичну допомогу вдома».

У районному центрі первинної медико-санітарної допомоги сподіваються, що роботи скоро закінчаться, а обмоклі стіни підсушать.

Разом із тим робітники запевняють: буде погода – буде каркас. Обіцяють зробити його впродовж десяти днів. У подальшому накриють каркас целофаном, аби дощ більше у приміщення не потрапляв.

Яких збитків завдала стихія і чи позначиться це на якості ремонту – сказати важко. Так само важко сказати, як довго медики тулитимуться у тісній холодній кімнаті. Очевидно, що там пацієнтів поки що ніхто приймати не буде.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"