Реєстрація юридичної особи та фізичної особи – підприємця у скорочені строки


Згідно діючого законодавства документи, які подаються для державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців можуть розглядатися як у загальному порядку - протягом 24 годин після надходження документів, поданих для державної реєстрації, так і у скорочені строки - протягом шести годин або протягом двох годин після надходження документів, крім вихідних та святкових днів. 

Державна реєстрація у скорочені строки проводитися виключно за бажанням заявника у разі внесення ним додатково до адміністративного збору відповідної плати.

Скорочені строки державної реєстрації бізнесу та розміри плати за проведення державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) у скорочені строки встановлюються Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 №1133 «Про надання послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань у скорочені строки» (далі – Постанова № 1133). 

Слід мати на увазі, що розмір плати за надання послуг у скорочені строки обраховується з адміністративного збору за проведення відповідної державної реєстрації, що в свою чергу обчислюється з прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який у 2019 році становить 1921 грн.

Адміністративний збір у 2019 році за проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, крім внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юридичною особою, становить 0,3 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (580грн.).

За проведення державної реєстрації змін до відомостей про прізвище, ім’я, по батькові або місцезнаходження фізичної особи - підприємця становить 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (190грн.).

За проведення державної реєстрації протягом шести годин справляється плата у подвійному розмірі відповідного адміністративного збору:

- за проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу - 1160 грн. За винятком внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юридичною особою, які проводиться одразу і безкоштовно; 

- змін до відомостей про прізвище, ім’я, по батькові або місцезнаходження фізичної особи – підприємця – 380 грн.

А за проведення державної реєстрації протягом двох годин справляється плата у п’ятикратному розмірі адміністративного збору, а саме:

- за проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу – 2900 грн. Крім внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юридичною особою, які проводиться одразу і безкоштовно; 

- змін до відомостей про прізвище, ім’я, по батькові або місцезнаходження фізичної особи – підприємця – 950 грн.

Плата за проведення державної реєстрації у скорочені строки повертається заявникові виключно у разі ненадання послуг з державної реєстрації у строки, які передбачені постановою № 1133, з вини суб’єкта державної реєстрації або нотаріуса.

Головний спеціаліст відділу взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Надія Розсошко

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"