«Радянські» водії підуть по лікарях і… архівах?

«Доброго дня, редакціє газети «Чернігівщина». Ми, мешканці селища Ладан, просимо Вас опублікувати в газеті інформацію щодо обміну водійських прав – старих на нові. Бо по радіо оголосили коротко...»

Читачі газети «Чернігівщина» з селища Ладан (Прилуцький район):
Бульба М. Г., Коваленко І. І., Легкий В. В., Степаненко С. І., Коваленко Г. Т. та інші
.

 

Права водія зразка СРСРПосвідчення водія зразка СРСР потрібно замінити. Строк їх дії – до 1 січня 2014 року.

Про це «Чернігівщині» повідомили у прес-службі Департаменту ДАІ МВС України.

Дія посвідчень водія (в народі – «права») радянських часів припиняється згідно із Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її соціальний статус». Це посвідчення водія, що були видані з використанням зразка бланка, затвердженого органом виконавчої влади Союзу Радянських Соціалістичних Республік.

Департамент ДАІ наводить такий перелік документів, які слід надати до реєстраційно-екзаменаційного підрозділу ДАІ для заміни посвідчення водія:

– паспорт або документ, що його замінює;
– дві кольорові (!) фотокартки для документів (розміром 3,5х4,5 см);
– медичну довідку встановленого зразка про придатність до керування транспортним засобом відповідної категорії;
– екзаменаційну картку водія;
– квитанції про сплату коштів за бланкову продукцію та послуги Державтоінспекції.

Найцікавіше починається з останніх пунктів цього переліку.

Медична довідка про придатність до «рулювання» видається після проходження відповідної медичної комісії. Її послуги давно вже коштують грошей. Наприклад, 60,20 грн. беруть у ІІІ поліклінічному відділенні Чернігівської міської лікарні №1. Комісія й визначить, який строк дії призначити вашій довідці. Молодий і здоровий – значить, два роки. Якщо не зовсім здоровий – довідка на один рік.

Якщо ви з минулого сторіччя й донині не зволіли дбайливо зберігати екзаменаційну картку водія, то саме час про це пожалкувати та звертатися до архівів ДАІ.

Посвідчення водія радянського зразка«Якщо посвідчення водія людина отримувала на території Чернігівської області, то підтвердження даних тих карток мають зберігатися у наших архівах 60 років», – зазначив у коментарі «Чернігівщині» Андрій Кордик, працівник управління ДАІ УМВС України в Чернігівській області. Якщо ж «права» отримані десь на безкрайній території СРСР, то доведеться, за його словами, писати відповідний запит і чекати на відповідь.

Сума, потрібна саме на заміну посвідчення водія, за словами Андрія Кордика, складе близько двох сотень гривень. Додайте до цього послуги медкомісії. А ще – вартість бланків сертифікатів про те, що ви не алкоголік і не псих. Не забудьте про вартість фото для документів. До всього цього банки візьмуть своє за перекази грошей. А ще до МРЕВ з'їздити, можливо й не раз…

Словом, шановні читачі, коли у вас «на обрії» з’являються якісь справи з підрозділами ДАІ, то запасайтеся грішми і майте вільний час в робочі дні.

Коли ж, нарешті, отримаєте бажану картку-права, перевірте строк дії документа.

«На даний момент виписуємо посвідчення зі строком дії 50 років. Але в майбутньому буде обмеження для посвідчень з категоріями А, А1, В, В1 – до 20 років (так звані «любительські» категорії. – Авт.), а з іншими відкритими категоріями – на 10 років», – так відповів Андрій Кордик на запитання кореспондента про строк дії нового українського посвідчення водія. Дійсно, постановою №185 від 13 березня 2013 року кабмін обмежив строк дії «любительських прав» до 20 років. Тому розраховувати на «безстрокові» 50-річні уже, напевно, не варто.

Сергій СТУК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"