Прокурор пообіцяв розібратися у ситуації з майном членів СВК «40 років Перемоги»

До Бобровиці завітав перший заступник прокурора Чернігівської області Володимир Василик, який провів особистий прийом громадян. Людей зійшлося чимало, всі були записані заздалегідь. Тому штовханини і гарячих емоцій, як це часто трапляється у чергах, не було. Серед присутніх – члени СВК «40 років Перемоги» із села Веприк, про яких «Чернігівщина» розповідала у минулому номері. Дочекавшись своєї черги, селяни зайшли до кабінету посадовця, де емоційно виклали суть справи, періодично підтверджуючи сказане офіційними документами... Через деякий час люди вийшли від прокурора, і в їхніх настроях вже переважали не емоції, а надія на відновлення справедливості.

За словами пана прокурора, ситуація справді досить дивна. Рішення судів на користь членів кооперативу є: і Бобровицького районного (від 03.08.2012), і апеляційного суду Чернігівської області (від 14.11.2012), і навіть Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ (від 22.01.2013). Але виконання рішення чомусь зависло в повітрі. Ще більший подив викликає той факт, що майно боржника навіть не арештоване. А саме це мала б зробити виконавча служба (Згідно із Законом України «Про виконавче провадження», виконавча служба має право накладати арешт на грошові кошти, майно та інші цінності боржника. – Авт.).

ВасиликПісля зустрічі з мешканцями села Веприк прокурор Володимир Василик на прохання кореспондента «Чернігівщини» прокоментував ситуацію так: «З огляду на ті дані, які озвучили і підтвердили документально члени СВК «40 років Перемоги» із села Веприк, прибувши до мене на прийом, обласною прокуратурою буде, насамперед, витребуване відповідне кримінальне провадження для вивчення обставин, з’ясована роль і повнота вжиття заходів як органами районної прокуратури, так і органами досудового розслідування, з метою притягнення винної особи до відповідальності і забезпечення виконання рішення суду у повному обсязі, – наголосив прокурор. – Нагадаю, що кримінальне провадження у цій справі зареєстроване за статтею 382 ч.1 Кримінального Кодексу України («Невиконання рішення суду». – Авт.). Прокуратура вивчатиме стан додержання законності слідчим Бобровицького РВ УМВС при провадженні досудового розслідування, а також надасть оцінку не лише діям слідчого, але й керівникам слідчих підрозділів і апарату слідчого управління УМВС України в Чернігівській області. Насамперед – чому протягом п’яти місяців (після рішення апеляційного суду. – Авт.) не прийнято рішення у цьому кримінальному провадженні. У разі, якщо буде виявлено ознаки інших правопорушень тих чи інших осіб, які фігурують у справі, буде дана відповідна правова оцінка, відомості з якої внесуть до Єдиного реєстру досудових розслідувань з метою з’ясування можливих правопорушень. В ситуації з членами СВК «40 років Перемоги», безсумнівно, треба розібратися. Планується це зробити в десятиденний термін. Сторона, яка звернулася сьогодні до мене, буде поінформована про дії обласної прокуратури у письмовому вигляді».

Газета «Чернігівщина» й надалі інформуватиме читачів щодо розвитку подій.

Сніжана БОЖОК

Довідка

Завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"