Прокуратура взялась за крадіїв лісу і хабарників

Прокурор Чернігівської області Володимир Комашко розповів про кількість злочинів, вчинених на Чернігівщині, про стан боротьби з корупцією в області та розслідування резонансних кримінальних проваджень. За його інформацією можна зробити висновки, що в області від початку року значно зросла кількість кримінальних правопорушень. Причому більшість із них – це майнові злочини, заподіяні як окремим громадянам, так і державі. Велику увагу прокуратура приділяє лісовим крадіям, які незаконно вирубують і збувають ділову деревину.

Цьогоріч в області більше ніж на 20 відсотків зросла кількість облікованих кримінальних правопорушень усіх видів, а от кількість справ, доведених до логічного завершення, тобто до обвинувального вироку, зменшилася в рази. І прокурор вважає, що винний у цьому дуже часто людський фактор.

Лісу крадуть багато

Правоохоронні органи конкретно взялися за крадіїв лісу. Так, віднедавна на сайті прокуратури області з’явилася гаряча лінія щодо незаконних порубок лісу. Туди в будь-який час можна зателефонувати і повідомити про такі злочини.

«Коли нам дзвонять на гарячу лінію, то на місце злочину виїздять патрульні з того району, звідки надійшла інформація, – розповідає прокурор. – Я сподіваюсь, що люди будуть активніше повідомляти нам про подібні вирубки. Адже таких злочинів чимало, а от покарання за це отримують одиниці. Сьогодні у нас понад 290 кримінальних проваджень з незаконних порубок по області. На жаль, мізерна кількість цих справ направлена до суду».

Прокурор пояснює, що довести вину людини у незаконній вирубці іноді буває дуже складно. У більшості випадків – через землі, на яких росте той ліс.

«Ми йдемо вже за фактом незаконної порубки,– каже прокурор. – І часто перепоною у заведенні кримінального провадження є землі з невизначеним користувачем. Тобто, здійснюються незаконні вирубки на придорожніх смугах, але кому ці збитки спричинені? Звісно, є такі випадки, коли земля належить шляховикам, тоді можемо завести справу. Але є й такі придорожні смуги, які нікому не належать. Я звертався до голови облдержадміністрації з цього питання і сподіваюсь, що його нарешті вирішать.

І самі крадії лісу стали винахідливими. Спочатку звалюють дерева, складають їх, а вже через деякий час приїздять без пилок і забирають. Іноді маскують звалені дерева — палять шини, щоб не можна було ідентифікувати місця зрубу, прикидають їх сухим листям».

Боротьба з корупцією триває

Згадав прокурор і про найгучніші кримінальні справи. Так, органи прокуратури області направили до суду справи, пов’язані з корупцією двох чиновників Чернігівської міської ради, а також про напад на поліцейських групи людей та справу про сутенера, який протягом року залучав до проституції неповнолітніх дівчат.

«Вже складені провадження на заступника міського голови і начальника одного з управлінь міської ради, – повідомив Володимир Комашко. – Наразі ці справи перебувають у судах. Розголошувати їх імена і прізвища не маю права. Та можу сказати, що подібного раніше не було. Ведеться слідство також по справі менського міського голови, який був затриманий на одержанні хабара».

Та не чиновниками єдиними. Прокурор повідомив і про дві справи, відкриті на працівників поліції. В обох епізодах був факт неправомірної вигоди. Слідство триває.

І рецепт є…

Через ситуацію, яка склалася з паленою горілкою в Полтавській, Харківській та інших областях України, журналісти не могли не згадати і про так звані «точки».

«У нашій області не було зафіксовано фактів смерті від підробної горілки, – інформує прокурор. – Були, правда, випадки, коли людина помирала у стані алкогольного сп’яніння, але ж не так-то й легко перевірити, чи саме від вжитого спиртного вона померла. Взагалі ми боремося з «точками», та люди у нас підприємливі. Бувало, що під час конфіскації горілки у незаконних торговців навіть рецептуру приготування цього продукту вилучали».

Про декларацію теж не забули

Питання журналістів, звідки гроші на авто та квартири, прокурор коментувати відмовився. Відповів лишень, що кожна людина до 40 років може придбати собі якесь майно. Одне лиш сказав, що не задекларував власної доньки, бо не встиг.

Як відомо, в електронній декларації Володимира Комашка вказано, що він разом із дружиною володіє квартирами у Коломиї, Києві та Болгарії. Його дружина має 30 соток землі у Київській області, 50 соток у Яснозір’ї Черкаської області та півтора гектара у Королівці Коломийського району Івано-Франківської області. Там, у мальовничих Карпатах, подружжя будує власний будинок. З автомобілів у прокурора області – Фольксваген Туарег. Готівкою прокурор має 10 тисяч доларів.

«Все, що в мене є, ви можете побачити в декларації, – сказав Володимир Комашко. – Вся інформація правдива. Та є одна неточність, я не задекларував свою доньку. Вона народилася в той самий день, коли я заповнив декларацію. Я закінчив заповнювати о 19.30, а донька народилася о 20.20. Це унікальна ситуація».

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"