Про ветеранську політику на Чернігівщині


 

На 1 січня 2022 року на території області обліковувалося близько 14 тисяч учасників бойових дій. Думати про те, як забезпечити належною допомогою та підтримкою кожного і кожну (і про родини загиблих захисників), треба вже зараз. Потрібно напрацювати дієвий механізм реалізації ветеранської політики.

 

Що зараз відбувається в цьому плані у нашій област, розповів заступник голови Чернігівської ОДА Іван Ващенко в програмі "Праймвечір. Акценти" на "Українському радіо – Чернігівська хвиля".
Як поінформував Іван Ващенко, у 2018 році утворено Міністерство у справах ветеранів. Якраз тоді і почала формуватися ветеранська політика. Роботу з ветеранами ніколи не зупиняли. Зараз вона має ще більше підсилюватися. Адже війна колись закінчиться і нам доведеться мати справу з великою кількістю ветеранів. Основними напрямами саме в підтримці ветеранів держава бачить медичну, психологічну та професійну реабілітацію, перепрофілювання, навчання, залучення грантів тощо. Тобто є потреба поступово «занурити» людей з війська у цивільне життя. До процесу має бути залучена кожна ланка суспільства, в тому числі органи влади всіх рівнів та громадські організації. Адже певні проблеми з комунікацією у ветеранів війни є не тільки у суспільстві, а й у родині, коли близькі люди не знають і не розуміють, як правильно спілкуватися з людиною, яка повернулася з фронту. Це окремий напрям роботи, що також у сфері нашої уваги. Ми вже реалізуємо пілотний проєкт «Відновлення», працюючи з ветеранськими родинами. Плануємо його масштабувати на всю область.
Корисним буде й досвід іноземних країн, флагманом серед яких заступник голови ОДА вважає США: держава на різних рівнях допомагає військовим максимально адаптуватися до цивільного життя, знайти застосування своїм навичкам. Звісно, ж все це підкріплюється значним фінансовим ресурсом.
Питання підтримки ветеранів постійно підіймається під час спілкування з міжнародними партнерами, які, за словами Івана Ващенка, мають наміри допомогти у сфері медичної реабілітації. Наразі ведеться пошук приміщення, охочі працювати лікарі вже є.
Ведеться в області і робота щодо створення так званого вікна ветерана у кожному ЦНАПі. У першу чергу, це не про послуги. Це про повагу і про увагу, тому що людина, яка повернулася з війни, яка повернулась з фронту, має відчувати максимальний комфорт і максимальну увагу до себе.
Іван Ващенко зазначив, що ветеранська політика повинна набувати обертів як в обласному центрі, так і в районах області. Тому зараз розглядається низка рішень, що дійсно дозволять зрушити процес на місцях. Зі свого боку, ОВА не відкидає жодної співпраці в цьому напрямі з громадською організацією, фондом чи об'єднанням, чиї ініціативи направлені на конструктивний результат.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"