Працюєш без оформлення – збирай докази

Кожна людина має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується, – це право нам гарантується статтею 43 Конституції України. Та досить часто при цьому виборі мало хто приділяє увагу офіційному оформленню. В Україні чимало людей працює неофіційно – без оформлення належним чином своїх трудових відносин з роботодавцем, а свій заробіток отримує «в конверті». Для найманого працівника це завжди ризикована ситуація, адже в разі неоформлення відносин з наймачем він не захищений законом і може сподіватися лише на добросовісність та чесність такого роботодавця.

До редакції нашої газети звернувся мешканець Чернігова. Він розповів, що працював неофіційно експедитором на фірмі ТОВ «Тайм Дистрибушн». Зарплату не отримував вчасно, вихідних майже не було. Коли він на початку цього року вирішив звільнитися, то заздалегідь попередив про це керівництво і навіть відпрацював два тижні. Проте зароблених грошей йому так і не повернули. Чоловік не знає, як вибити з компанії свої кревні, адже там йому кажуть, що він не має доказів.

«Я вже влаштувався на іншу роботу офіційно, – розповідає пан С. (чоловік не хоче називати свого справжнього імені, – Авт.). – За чотири дні навіть зарплату отримав. На попередньому підприємстві мені залишилися винні приблизно дві тисячі гривень. І нехай вони їм залишаються. Просто хочу розповісти про це, щоб інші не «потрапляли». Адже таких, як я, там більшість. Ніхто не оформлений, працюють понаднормово, а гроші ще спробуй вибити».

 

Куди звертатися…

Всім нам відомо, що боротьба найманих працівників з недобросовісними роботодавцями – це бій без правил. І навіть адміністративне та кримінальне покарання, яке передбачене законом за неоформленого працівника, не зупиняють роботодавців при вирішенні питання з оформленням працівників. Тому, аби убезпечити себе від такої ситуації, в яку потрапив пан С., вимагайте офіційного оформлення. В інших випадках, коли порушуються ваші трудові права, звертайтеся до Державної інспекції праці, прокуратури або Державної податкової інспекції з повідомленням про злочин або інше порушення закону роботодавцем. Такі звернення є гарантованим правом будь-якій особі. Звичайно, жоден недобросовісний роботодавець не підтвердить той факт, що ви в нього працювали неофіційно, і скаже, що бачить вас вперше. А довести протилежне буде дуже непросто, але можливо. Тому обов’язково збирайте докази з місця роботи про те, що ви там дійсно працювали.

До речі, коли нашому герою урвався терпець і він сказав директору про свої наміри заявити на фірму в відповідні органи, то відразу отримав декілька дзвінків з погрозами.

«Я написав смс-повідомлення директору: якщо вони не виплатять мені гроші, то я піду куди треба, – говорить пан С. – І буквально відразу мені почала дзвонити директор і погрожувати, що притягне  мене до кримінальної відповідності за вимагання грошей і т.д. І через деякий час на мій рахунок надійшла частина коштів, які вони мені заборгували».

«Всі повинні дбати про себе, коли влаштовуються на роботу, тобто офіційне оформлення з трудовою книжкою є гарантією прав працівників, – розповідає начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління держпраці в Чернігівській області Вікторія Луцишина. – Люди самі себе не хочуть захищати, погоджуючись працювати неофіційно. В таких ситуаціях потрібно прийти до нашого управління і написати заяву. Добре, коли є свідки, тобто ті, хто підтвердить, що особа там працювала. Звичайно, якщо людина вже не працює, то досить важко довести факт трудових відносин, але можливо. Головне – не відступати. Адже часто бувають такі ситуації, коли нам повідомляють, пишуть заяву, управління проводить колосальну роботу, а коли справа доходить до суду, люди відмовляються від своїх свідчень. Просто колишні роботодавці платять їм чималі гроші. Тому головне, щоб готові були йти до кінця».

 

На фірмі все заперечують

Зв’язавшись з директоркою по телефону, ми почули зовсім іншу інформацію. Жінка запевнила, що всі її працівники офіційно влаштовані, що ніколи в них не було такої проблеми з виплатою зарплати і взагалі вона не знає цієї людини.

«Наша фірма працює на території Чернігівщини з 2012 року, – говорить директор Чернігівської філії ТОВ «Тайм Дистрибушн» Юлія Ячиченко. – Ніколи таких проблем не було. Ми спеціалізуємося на постачанні молочних продуктів у магазини області. Напевно, чоловік поплутав компанії».

Та от парадокс: пан С. надав нам і роздруківку зі списком персоналу компанії, де він числився експедитором. От тільки керівництво цього не визнає.

ДОВІДКА

Всім, хто працює неофіційно і не отримує заробленого, потрібно звертатися в Управління держпраці в Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"