«Поверніть наш ЖЕК!»: приватна конторка виставила людям захмарні суми

Приватна управляюча компанія з заплутаною назвою ТОВ «Майас Сілтумс», яку менше року тому Чернігівська міськрада завела в місто для обслуговування частини житлового фонду, замінивши таким чином комунальний ЖЕК, встановлює власні порядки і правила гри.

Мешканців провулку Дмитра Самоквасова вразили суми рахунків за електроенергію, які виставили в управляючій компанії – від однієї до п’яти тисяч гривень. Зрозуміло, що на 15-30 квадратних метрах так «намотати» не могло, і доказом тому – цифри з кіловатами на індивідуальних лічильниках. Разом із тим у компанії заявляють, що лічильники людей не введені в експлуатацію і є, по суті, декорацією, а платити всі мають, виходячи із показників загального лічильника. Обурені нахабством приватної фірми, чернігівці вимагають повернути їм ЖЕК.

В управляючій компанії ТОВ «Майас Сілтумс», якій міськрада Чернігова «доручила турботу» про 95 житлових будинків, не питаючи на те згоди їх мешканців, зажадали неймовірних сум грошей від жителів мікрорайону Шерстянка. Йдеться про звичайнісіньке побутове користування електрикою, яке віднедавна виявилося для мешканців провулку Дмитра Самоквасова невимовною розкішшю. Чернігівців змушують платити захмарні суми – від однієї до п’яти тисяч гривень щомісяця. Люди надзвичайно обурені такою несправедливістю, адже подібна ситуація виникає вперше за увесь час, як стоять їхні будинки. А деяким із них вже понад 80 років!

«Ми постійно платили по лічильнику, – каже Зінаїда Шманьова. – До того ж платимо по завищеному тарифу, визначеному для промислових підприємств. До цього часу жодних проблем не виникало, аж тут прислали рахунки! Декому по 4-6 тисяч гривень поприходило».

Молода бабуся Тетяна Олійник тримає на руках маленьку внучку і не йме віри, як таке могло трапитися.

«У мене в цьому місяці 90 кіловат нагоріло, – каже жінка. – У мене донька в декреті, онучка на руках, а прислали рахунок на 2700 гривень і сказали платити. Я живу на мінімальну зарплату. Мені цих грошей не вистачить заплатити навіть за той борг, який нарахували, – бідкається Тетяна Олександрівна. – Звідки вони такі суми взяли?».

Претензії до обслуговуючої компанії не лише за захмарні рахунки, але й за бездіяльність.

«Вивіз сміття – один раз на тиждень, – обурюється одна зі старших мешканок. – Контейнери для сміття просили їх поставити – не слухають. В під’їздах ремонт робили взагалі за Царя Гороха. Прибудинкові території ми також прибираємо самі. За що ж тоді їм квартплату платимо, якщо їх сюди бубликом не заманиш?»

«Наші діти тут, окрім бруду, нічого не бачать. За що ми платимо? – підхоплює Алла Володимирівна Туш. –  Ці «бараки» побудовані в 30-ті роки, ще за Сталіна. Тут скоро впаде дах і стіни посиплються, все тримається, як кажуть, на доброму слові. А ремонтів у нас ніхто ніколи не робив. Зате квартплата вища в цілому, ніж  по всьому Чернігову».

Найбільше ж людей обурює те, що обслуговуюча компанія не спромоглася їх навіть попередити про те, що вони змушені будуть платити такі суми. Розбиратися з цим чернігівці вирушили в центральний офіс «Майас Сілтумс».

Приватна обслуговуюча компанія розташувалася на території колишньої текстильної фабрики, сховавшись за прохідною. Всередині – непоганий ремонт, під офісом – коштовні іномарки.

Застати на місці директора компанії одразу не вдалося. Обурені мешканці спробували поговорити із його фінансовим заступником, одначе той відповів, що не компетентний відповідати за господарські моменти. Люди ж заявили, що нікуди не підуть, доки не дочекаються офіційних пояснень.

Під час неформальної приватної бесіди заступник директора пояснив, що міська рада  нав’язала компанії старі будинки та гуртожитки. Головний фінансист ТОВ «Майас Сілтумс» навіть натякнув на збитки, які обслуговуюча компанія понесла відтоді, як зайшла на мікрорайон Шерстянка. Мовляв, попали на три мільйони гривень! Аби вийти із ситуації, він порекомендував людям створити ОСББ, зрозуміло, для чого – аби скинути з компанії тягар відповідальності за проблемні старі будинки.

«А за що ми всі ці роки квартплату платили, коли нам навіть коридор жодного разу ніхто не пофарбував?» – обурюються чернігівці.

Директор ТОВ «Майас Сілтумс» Сергій Мінін, який все-таки приїхав на вимогу людей, взявся пояснювати, звідки такі суми на рахунках клієнтів.

За його словами,  розрахунки велися за показниками загального лічильника і були розподілені між мешканцями. А квартирні прилади обліку взагалі не прийняті на баланс ПАТ «Чернігівобленерго».

«Багато мешканців встановили внутрішньоквартирні лічильники, котрі є неповіреними та неопломбованими ПАТ «Чернігівобленерго». Такі прилади обліку можуть бути використані як засіб для порозуміння між мешканцями багатоквартирного будинку в питанні кількості споживаної електрики всередині кожної окремої квартири, але підприємством «Чернігівобленерго» ці прилади не верифіковані, тож покази мають зніматися лише за будинковими лічильниками, – каже Сергій Мінін. – Тривалий час мешканці передавали показники спожитих кіловатів та платили за електроенергію саме за квартирними лічильниками, продовжуючи активно використовувати електроенергію у місцях загального користування будинку, але не сплачуючи за неї. Так виникла недоплата за останні 9 місяців за фактичними показниками загальнобудинкових лічильників».

Директор приватної фірми визнає, що «Майас Сілтумс»  – посередник між ПАТ «Чернігівобленерго» і мешканцями. Він переконує: якщо жителі будинку укладуть договір напряму із постачальником електроенергії, питання може бути вирішене.

Втім, як виявилося, не все так просто, адже для того, щоб перейти на обслуговування ПАТ «Чернігівобленерго», треба розробити проект, вартість якого складає близько одного мільйона гривень. У «Майас Сілтумс» хочуть, щоб проект розробили люди. Зрозуміло, що у мешканців так званих «сталінок» таких грошей немає, інакше вони давно б жили у новеньких будинках.

Разом із тим люди показують пломби на їхніх лічильниках і кажуть, що вони введені в експлуатацію. Мешканці провулку Дмитра Самоквасова відмовляються платити суми, виставлені обслуговуючою компанією. Кажуть: нехай шукають тих, хто краде електроенергію. З їхніх слів, до спільного лічильника підключений сусідній гуртожиток та приватна лазня.

Люди невдоволені самоуправством та брехнею приватної компанії і вимагають повернути їм комунальний ЖЕК.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"