Порятунок без болю та наркозу

Восени минулого року в Чернігівській обласній лікарні запрацював один з найсучасніших в Україні ангіографів. Придбане це найновіше медичне устаткування на умовах співфінансування: 11,5 мільйона гривень – з державного бюджету та 11,3 мільйона гривень – з обласного. Як працює нове обладнання, які захворювання лікарі вже можуть лікувати, що в планах – нам розповів завідувач відділення інтервенційної радіології Ігор Юрійович Філіппов.

Принцип роботи

– Що це за звір такий – ангіограф?

– Ангіограф – це цифровий рентген-апарат, який дозволяє за допомогою іонізуючого (рентгенівського) випромінювання обстежувати і лікувати судини різних органів і систем. У нашій лікарні проводять багато втручань на коронарних судинах, судинах нижніх кінцівок, частково – на судинах голови та шиї.

– Як це відбувається?

– В судини через проколи на руці або нозі вводиться катетер, а через нього – спеціальна рентген-контрастна речовина, яка зафарбовує артерію. Лікар на моніторі одразу бачить, які відбулися зміни в судинах, і якщо це можна виправити – виправляє.

– Яку анестезію даєте пацієнтам?

– Місцеву, в місці проколу артерії – як правило, на руці. Ця процедура не травматична. Пацієнт залишається при свідомості і ми спілкуємося з ним.

– Яка тривалість такої маніпуляції?

– Якщо це агіографія судин серця, то 5-15 хвилин, якщо складне втручання – то і 2-3 години.

– Який стан пацієнтів після такої процедури?

– Якщо втручання проводиться планово, то через дві години пацієнти вже встають з ліжка і ходять по відділенню, а через день-два йдуть додому. Якщо процедуру проводили терміново, як-от при інфаркті міокарда, то потрібна реабілітація.

– Чи шкідлива робота з ангіографом для медперсоналу? Які засоби захисту використовуються?

– Дійсно, ангіограф є джерелом іонізуючого випромінювання, тому персонал використовує захисний одяг: свинцевий халат і спеціальні окуляри.

 

Головне – вчасно доставити

– Як ангіограф допомагає у лікуванні ішемії?

– В основі ішемічної хвороби серця лежить порушення кровотоку в коронарних судинах, що призводить до недостатнього кровопостачання серцевого м'яза. Внаслідок утворення атеросклеротичної бляшки просвіт судини звужується. І саме звужені ділянки судини ми стентуємо, тобто імплантуємо металеві протези (стенти), які дозволяють розширити судини і відновити нормальний кровотік.

– Чи є обмеження по кількості стентів?

– У США одному пацієнту впродовж 18 років було імплантовано 67 стентів. Але це скоріше виняток, ніж правило: зазвичай ставимо від одного до чотирьох. А коли хвороба зовсім запущена, то пацієнта направляємо на відкриту операцію на серці – аортокоронарне шунтування.

Від початку цього року проведено більше 300 втручань на серці, з них десь 140 стентувань. Відділення наше працює в ургентному (терміновому, – Авт.) режимі, пацієнтів доставляють з інфарктами з усієї області як вдень, так і вночі, у вихідні і свята. За добу можемо провести до восьми таких втручань. Дуже важливо, аби хворі не зволікали: найоптимальніший часовий проміжок при інфаркті – до 12 годин, потім починаються незворотні процеси: серцевий м’яз без кровопостачання починає відмирати, і таких хворих ми лікуємо консервативно. Варто зазначити, що летальність у таких випадках сягає 30%, тобто майже кожний третій пацієнт помирає. Якщо лікувати на новітньому обладнанні – провести стентування, – то смертність знижується до 5%. Проте навіть якщо і вдалося врятувати життя хворому, але пацієнт звернувся запізно – постраждала дуже значна частина серця, і людина стає інвалідом на все життя, чого вдалося б уникнути при своєчасному лікуванні – ми просто відкрили б судину і прогнози на якість життя були б у рази кращі.

– Які симптоми інфаркту?

– Це сильний, пекучий, давлячий біль за грудиною або в ділянці серця, може віддавати в руку, в лопатку, загальна слабкість, задишка. В таких випадах потрібно звертатись до лікарів.

– Кого більше лікуєте – чоловіків чи жінок?

– Більше хворіють чоловіки, навіть молоді. Зазвичай саме вони надмірно палять і вживають алкоголь. Природа оберігає жінок на гормональному рівні: завдяки жіночому гормону естрогену жінки хворіють менше. Та після 45-50 років, у період менопаузи, жінки починають «наздоганяти» чоловіків, і ближче до 60 років їхні позиції вирівнюються.

– Чи існують протипоказання до ангіографії?

– Якщо пацієнта доставляють з інфарктом, то його потрібно швидко рятувати, і протипоказань для втручань немає. А якщо процедура планова, то протипоказаннями можуть бути якісь серйозні захворювання: ниркова недостатність, інсульт або алергія на контрастну речовину.

– Чи проводите втручання при інсультах?

– В усьому світі є така тенденція. У нашій країні тільки починають цим займатись. Дуже обмежений часовий проміжок – до шести годин, щоби людину доставити до лікарні, бо потім буде вже запізно. В нашій лікарні поки що таких втручань не проводимо.

 

Ангіографія замінить традиційну «хімію»

– Для роботи з онкологічними хворими ми залучаємо фахівців з Харкова – це професор Юрій Володимирович Авдосьєв та його колеги. Вони запроваджують нові методики, зокрема місцеву реґіонарну хіміотерапію – це коли хіміопрепарат доставляється безпосередньо в пухлину, таким чином досягається максимальна його концентрація в новоутворенні. До того ж, препарат мінімально впливає на здорові тканини, тобто відсутня токсична дія на весь організм, на відміну від звичайної хіміотерапії. І завдяки тому, що ці ліки діють локально, їх потрібно зовсім небагато. Крім цього, в судину, яка живить пухлину, вводиться синтетичний емболізуючий матеріал, який перекриває просвіт пухлинних судин, припиняє її живлення і утримує хіміопрепарат всередині пухлини. Таку процедуру проводять щомісяця – декілька разів залежно від захворювання. Пухлина зменшується в розмірах, і якщо до цього людину не можна було оперувати, то після застосування цього методу лікування новоутворення можна буде видалити.

 

Врятують ногу від ампутації

– Скажімо, якщо судини ніг звужені, ставимо стенти, проводимо лікування хвороб, які виникли внаслідок цукрового діабету. Якщо захворювання не зовсім запущене, то завдяки новітнім методикам можна зберегти кінцівку.

 

Судину можна й «перекрити»

Якщо сталася кровотеча, ми судини перекриваємо, тобто проводимо емболізацію, і відпадає необхідність робити відкриту, травматичну операцію.

Аналогічне втручання проводять при міомах та аденомі простати. Міома – це доброякісне новоутворення, яке отримує живлення завдяки судинам, і якщо судину заемболізувати, то пухлина почне зменшуватися. Якщо ж новоутворення невеликих розмірів, то воно перетвориться на сполучну тканину, тобто зникне. Такі самі маніпуляції проводять і при аденомі простати: залоза повернеться до нормальних розмірів і відновиться функція сечопуску. Такі маніпуляції плануємо почати проводити найближчим часом.

 

Нові технології стають доступними

– Головна мета створення нашого відділення – зробити цю високотехнологічну допомогу доступною для населення. Всі ці методики дуже дороговартісні, але завдяки державному і місцевому фінансуванню ми лікуємо пацієнтів безкоштовно.

Проте якщо людина не дбає про своє здоров’я, то навіть інноваційні методики бувають безсилі. Ще відомий учений-медик Микола Амосов казав: «Лікарі лікують хвороби, а здоров’я потрібно здобувати самому». Від того, як людина ставиться до себе, залежить стан її організму. Звичайно, у деяких випадках ми не можемо вплинути на ситуацію. Але коли йдеться про серцево-судинні захворювання (а вони на першому місці по смертності, потім – травми і онкологія), то необхідно починати вести здоровий спосіб життя, виключати шкідливі звички, правильно харчуватись. Люди зазвичай замислюються над цим у критичних ситуаціях, починають звертатися – і добре, якщо одразу, а не на другий-третій день, коли стає зовсім погано. Тому краще убезпечити себе від проблем, щоб не було запізно.

Світлана ОНИЩЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"