Порядок нарахування субсидій змінено

З 1 травня 2018 року в Україні вступили в дію нові правила надання субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг. У зв'язку зі змінами умов їх надання, субсидії необхідно буде переоформити 15-20% українців. Адже відтепер при обчисленні суми допомоги враховуватимуть дохід усієї родини, незалежно від місця реєстрації. Субсидії не надаватимуть боржникам, офіційно безробітним, власникам великих житлових площ та нових машин.

29 квітня 2018 року Кабінетом Міністрів прийнято постанову 329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів», яка суттєво змінює порядок нарахування субсидій та категорії населення, яким їх призначають.

«Досі субсидію призначали раз на рік, розраховували окремо на опалювальний і неопалювальний період, – пояснює директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін. – З 1 травня призначення відбуватиметься двічі на рік. Для переважної кількості громадян, які користуються субсидіями, їх перепризначення відбуватиметься в автоматичному режимі. Та розширюється коло громадян, яким необхідно звернутися до управління соціального захисту населення, де вони отримують житлову субсидію чи мають наміри її отримати».

За попередніми прогнозами, субсидіантів, яким по-новому доведеться оформлювати документи, буде десь 15-20%. До 1 липня потрібно повторно подавати документи – заяву і декларацію – таким категоріям громадян: непрацюючим особам, які не отримують доходів, або отримують дохід менший, ніж мінімальна заробітна плата; особам, які орендують житло; внутрішньо переміщеним особам; сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а на фактично проживаючих в помешканні осіб; особи, які зареєстровані, але фактично не проживають за місцем реєстрації; сім’ям, де є непрацюючі люди або люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати; сім’ям, в яких відбулися зміни у їх складі протягом останнього року; сім’ям, які станом на травень 2018 року матимуть понад двомісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги і не погасять її до червня 2018-го.

Також в разі наявності доходів, які не обліковуються фіскальною службою, їх необхідно вказати в декларації.

 

Кого можуть позбавити субсидії

З наступного опалювального сезону на субсидію не зможуть розраховувати особи, які приховують статки, мають великі будинки чи квартири або ж тіньову зайнятість.

«Розширили також перелік умов, за яких у субсидії відмовлятимуть, – підкреслив Олег Русін. – До внесення змін для відмови в субсидії була одна лишень підстава – купівля товарів чи послуг на суму більш ніж 50 тисяч гривень. Тепер у програму не потраплять люди, які отримали житло або землю у спадщину чи подарунок, або купили житло чи автомобіль. Крім того, без допомоги залишаться власники квартир площею більше 120 квадратних метрів чи будинків більше 200 квадратів. Відмовлятимуть і тим, хто матиме прострочену більше 2-ох місяців заборгованість за комунальні послуги, та в разі, коли один з членів родини не має офіційних доходів та не перебуває на обліку в центрі зайнятості. Також претендувати на субсидію не можна, якщо хтось із домогосподарства має у власності транспортний засіб, вік якого менше 5 років (окрім мопеда)».

Однак є й винятки: наприклад, якщо автомобіль отриманий як транспорт для інвалідів від органу соцзахисту. Випадки придбання авто перед виходом на пенсію можуть бути розглянуті в індивідуальному порядку. Якщо непрацюючий зможе довести комісії, що має на те вагомі причини, сім’я отримає субсидію.

 

Реєстрація має значення

З 1-го травня при призначенні субсидії буде враховуватись сумарний дохід усіх членів сім’ї, тобто враховуються доходи не лише осіб, яким призначається субсидія, а й доходи тих членів сімей, які зареєстровані окремо.
«Якщо чоловік зареєстрований зі своїми батьками, а дружина зі своїми батьками, – пояснює Олег Русін, – то таким сім’ям я б радив прописатися за однією адресою. Чому? Тому що ми будемо збирати відомості про такі «роз’єднані» родини. І при призначенні субсидії враховуватимуть дохід і дружини, і чоловіка, незалежно від того, разом вони прописані чи ні. Тобто, чоловікові – дохід дружини, а дружині – дохід чоловіка».

 

Обов’язкова частка

Ще одним важливим нюансом постанови стало повернення такого поняття, як оплата отримувачами субсидії обов`язкового відсотка платежу. Тобто незалежно від залишку коштів на особовому рахунку, споживач зобов`язаний щомісяця сплачувати розраховану державою частку.

«Наші люди за ці роки відвикли від обов’язкового платежу, – наголошує Олег Русін. – Це норма, яка зобов’язує людей щомісяця сплачувати обов’язкову частину платежу, зазначену в квитанціях, незважаючи на те, економили вони чи ні. Раніше було так: зекономив – надлишок зараховували на наступний рік. Тепер цей пункт скасували».

 

Повернуть зекономлене

Вже не перший рік існує практика монетизації зекономлених послуг. Економні громадяни, які на особових рахунках мають переплати, мають право отримати гроші в еквіваленті, що не перевищує 100 кубів газу та 150 кіловат електроенергії. В цьому році також відбудеться перерахунок.

«До 1 червня 2018 року «Чернігівгаз Збут» надасть списки із зазначенням сум невикористаних субсидій до органів соціального захисту населення, які, в свою чергу, до 1 вересня забезпечать повернення на рахунки споживачів суми у розмірі до 700 гривень, – зазначив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста. – Решті домогосподарств, які користуються водонагрівачами та плитами, зекономлені субсидії компенсуватися не будуть».

 

Зменшена норма на газ

Вчергове зменшили соціальну норму на обігрів приміщень природним газом – з 5 кубічних метрів до 4,5 на квадратний метр опалювальної площі. Загалом за останні три роки ця норма зменшилася більше, ніж на третину. В компанії зазначають, що це призведе до накопичення ще більших боргів у населення.

«Аналіз споживання і розрахунків показав, що навіть в попередню соціальну норму – 5 кубів – багато домогосподарств не вкладалися. Чимало з них не сплачували різницю, і тому накопичили борги, – говорить Іван Луста. – Станом на 1 травня майже 87 тисяч споживачів-субсидіантів заборгували «Чернігівгаз Збуту» майже 50 мільйонів гривень».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"