Поетапно, з великими втратами, Іспанія виходить з карантину


 

Вже чотири роки поспіль наша землячка із Сновська Оксана Піддубна живе у зігрітій сонцем Іспанії. Дівчина одразу прикипіла серцем до країни, яка вразила і заворожила своєю дивовижною архітектурою і нескінченними розкішними пляжами. До Іспанії Оксана встигла побувати не в одній країні, але ніде не відчувала такого комфорту, доброзичливості й гостинності. Щирі й відкриті до спілкування іспанці закохали в себе з першого погляду. Тепер ніжне сонце і гастрономічні дива щодня тішать українку. Та про все це довелося на деякий час забути, – зізнається моя співбесідниця, бо останні два місяці дівчина провела в квартирі. Це був час, який Ксенія присвятила удосконаленню своєї іспанської мови та освоєнню національної кухні. А ще дещо оновила декор житла. Без жодних витрат. Hаnd-made, як то кажуть. Про принади життя в країні тропічного сонця, перебіг і стадії виходу з карантину в Іспанії кореспонденту «Чернігівщини» люб’язно розповіла Оксана Піддубна.

 

Купив мало продуктів – штраф

 

Оксана мешкає у Мурсії – столиці однойменного муніципалітету на південному сході Іспанії, на березі Середземного моря. У місті проживає близько 440 тисяч населення. За словами моєї співбесідниці, Мурсія відома своєю складною історією і багата на архітектурні пам’ятки. Місто називають «іспанською пательнею» – влітку там дуже спекотно.Проте, завдяки родючим ґрунтам, цей регіон став одним із найбільших виробників сільськогосподарських товарів в Європі. Насамперед, фруктів: апельсинів, лимонів, абрикос і персиків. А також різноманітних овочів, мигдалю та оливок.

Собор Санта-Марія у Мурсії

 

«У Мурсії захворювання на коронавірус підтвердили в останню чергу. У той час, коли вся країна вже боролася з пандемією, рятуючи життя людей, – розповідає українка. – У новинах передавали, що зараження тут почалося з того моменту, коли мешканці Мадрида приїхали на наше узбережжя. До речі, Мадрид на той час вже оголосив надзвичайний стан. Але ще не було такого суворого дотримання правил. З часом карантин став справді жорстким, адже захворюваність почала миттєво набирати обертів, а смертність у пікові дні перевищувала найгірші показники Китаю. Пам’ятаю, 2 квітня був піковий рівень смертності від коронавірусу. Тоді за добу померло 950 людей. Тож без поважної причини на вулицю виходити не можна. Тривалий час працювали лише життєво необхідні сфери. Якщо будеш знаходитися за півтора кілометри від дому, на тебе складуть штраф. Якщо повертатимешся з магазину і сумка не буде заповнена продуктами хоча б на тиждень, а будеш іти з хлібом та молоком, тебе також оштрафують. Я особисто виходила не більше одного разу на тиждень. Перші два тижні взагалі сиділа вдома. Скрізь багато поліцейських, які все контролюють. На початку травня почалося пом’якшення карантину. Уряд дозволив займатися спортом на вулиці з дотриманням дистанції. А дітям до 14 років – виходити з 8-ї до 10-ї години дня у супроводі дорослих. Але гуляти можна лише годину на день, і то подалі від дитячих майданчиків. Це так звана нульова стадія виходу з карантину в Іспанії. Хоча на 8 травня число виявлених випадків зараження коронавірусом за добу знову перевалило за тисячу. А загальна кількість інфікованих, за даними МОЗ, збільшилася до 222 857. Вражаюча статистика! Хоча вже з 11 травня почалася перша стадія виходу з карантину: відкрилися невеликі підприємства з дотриманням суворих заходів безпеки. Передбачено також відкриття готелів і туристичних апартаментів, за винятком місць загального користування. Кафе та ресторани відчинили свої літні майданчики, але всередину вхід поки заборонений. Що стосується шкіл, то вони не працюватимуть до вересня, але уряд гарантує можливість дітям до шести років відвідувати заняття, якщо їхні батьки зобов’язані йти на роботу. Далі буде ще два етапи, кожен з яких триватиме не менше двох тижнів. Тож до кінця червня обмеження ще діятимуть. І їх обов’язково потрібно дотримуватися, якщо не хочеш заплатити штраф. До речі, в Іспанії за порушення карантину поліція виписала 837 тисяч штрафів. Суми різні. Від 600 євро – за прогулянку по вулиці, до 10 тисяч євро – за більш серйозні порушення карантину. А 7500 людей взагалі заарештували».

 

Нашого цвіту – по всьому світу

 

Оксана наразі вивчає іспанську мову у школі іноземних мов при місцевому університеті. З початком карантину в їхньому освітньому закладі навчання перейшло в он-лайн режим. До речі, саме в Мурсії, якщо аналізувати країну загалом, – чи не найбільша українська діаспора. Але багато й інших національностей.

«Коли я тільки-но починала жити тут, навчала дітей російської мови в одній іспано-російській родині. Трохи підпрацьовувала нянею. Нині лише вчуся. Мову освоюю швидко, хоча як тільки приїхала, дуже хвилювалася: як же я спілкуватимусь, не знаючи іспанської? У школі, де я вчуся, багато англійців, американців, італійців… Є навіть із Марокко та Індії. Білоруси, росіяни, українці, само собою. Словом, дуже багато національностей. Нині мене це зовсім не лякає. Я людина комунікабельна. Добре знаю англійську. Цією мовою треба володіти кожному, хто їде за кордон. За ці роки вже й іспанську непогано вивчила. Спілкуюся охоче з корінними жителями, носіями мови. Вони доброзичливі й у всьому залюбки допомагають. А взагалі, як кажуть, нашого цвіту – по всьому світу. І це дійсно правда. У церкві, яку я відвідую, священнослужитель із Чернігова – міста, де я здобула вищу освіту і ще деякий час працювала. Є у Мурсії і дві українські школи».

 

Кухня на карантині. Беріть на замітку!

 

Під час карантину Оксана намагається не сумувати. Активно вивчає не лише мову, а й залюбки освоює іспанську кухню. До речі, обідають іспанці по три-чотири години. У них культ їжі. Навіть каву вдома не п’ють, а йдуть до кав’ярень, аби сповна насолодитися смаком і приємною розмовою з іншими відвідувачами.

«Робочий день тут зазвичай починається о 9-й ранку. А вже о 10.30 усі, як по команді, залишають робоче місце і йдуть пити каву. «На каві» можуть засидітися і до обіду. А з 13.00 до 16.00-17.00 пополудні – сієста (пообідній відпочинок, що є загальною традицією деяких країн, особливо зі спекотним кліматом, – Авт.). Усі офіси, фірми, магазини зачиняються. Навіть деякий громадський транспорт припиняє свою роботу. Всі… обідають. Іспанська кухня різноманітна, своєрідна і неповторна. Іспанці не уявляють свого життя без м’яса і морепродуктів, овочів, оливкової олії і спецій. Ось, наприклад, тортилья де пататас, яку я обожнюю готувати, має багато різновидів. Але яйця і смажена або відварена картопля є універсальною основою для цієї смачної страви. Вона дещо схожа на нашу українську смажену картоплю з цибулею та яйцем, але готується у формі тортика. Можна, звичайно, за бажаням додавати овочі на свій смак. Ще одна традиційна страва – це мігас. Я беру домашні ковбаски, курячу печінку. Обсмажую до золотавої скоринки і дістаю зі сковорідки. А в олію, яка лишилася на пательні, доливаю воду, підсолюю. Потім поступово додаю борошно і помішую до тих пір, доки воно візьметься дрібними грудочками та набуде золотавого кольору. Додаю обсмажені заздалегідь ковбаски і печінку. Дуже ситно і смачно! Спробуйте, не пошкодуєте», – посміхається наша героїня.

Мідії в соусі - одна з улюблених і дуже проста страва

Мігас

Тортілья де пататас

Оксана охоче ділиться смачними рецептами іспанської кухні, аби читачі «Чернігівщини» спробували приготувати їх у себе вдома. Бо карантин – не час для суму і ворожнечі. Це час спробувати щось нове. І порадувати родину смаколиками із інших країн. Адже їжа – чудовий антидепресант!

 

Сніжана БОЖОК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"