Письмові докази по справі Левченка суд досліджував протягом робочого дня

12 березня Бобровицький районний суд врешті-решт розпочав розгляд справи по кримінальному провадженню Новобасанського сільського голови Володимира Левченка, якому висунуто підозру у вчиненні низки кримінальних правопорушень передбачених ч. 1, 2 ст. 190 (Шахрайство), ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення), ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) ч. 4 ст. 27 (Співучасть у злочині) та ч. 1 ст. 368-4 (Підкуп особи, яка надає публічні послуги) Кримінального кодексу України.

Два рази поспіль судове засідання переносили через відсутність потерпілого по справі. Цього разу Леонід Кущ теж не з’явився, але направив на електронну адресу Бобровицького районного суду листа, у якому попросив проводити засідання без його участі.

Сторона обвинувачення висловила свою думку про те, що на даній стадії розгляду судове засідання цілком можна провести без участі потерпілого. Більше того, заява в електронному форматі не суперечить вимогам будь-якого законодавства, констатувала Тетяна Фірман. Натомість захисники, яких традиційно було троє, переконували суд, що дана заява могла надійти не від потерпілого Куща, а будь від кого, мовляв, ідентифікувати електронного листа неможливо, отож засідання, на їх погляд, варто перенести.    

Заслухавши думку прокурора і захисників, та керуючись ст. 325 Кримінально-процесуального кодексу України (Наслідки неприбуття потерпілого) суд ухвалив рішення продовжити розгляд даного кримінального провадження за відсутності на даний час потерпілого, який у своїй заяві просить проводити допит свідків, дослідження письмових документів та речових доказів без його участі.

 

Дав недостовірну довідку на отримання зброї?

У головному документі слідства – обвинувальному акті (висновку) окрім основної статті, яка на слуху у всіх (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою – Авт.) Володимиру Левченку інкримінують наступне, цитую: «До Новобасанського сільського голови звернувся місцевий житель Гладкий Микола Павлович, який попросив надати йому довідку про членство у громадському формуванні по охороні громадського порядку села Нова Басань. Достовірно володіючи інформацією, що громадське формування в установленому законом порядку не створювалося, Левченко надав вказівку секретарю Приходько надрукувати потрібний документ. Сільський голова підписав та скріпив печаткою Новобасанської сільської ради довідку від 10 березня 2016 року із завідомо неправдивими відомостями про членство у громадському формуванні. Після чого Гладкий звернувся до дозвільної системи управління превентивної діяльності ГУНП в Чернігівській області із заявою про надання йому дозволу на придбання пристрою травматичної дії та серед інших обов’язкових документів надав оригінал довідки із завідомо неправдивими відомостями. На основі якої Гладкому і видано дозвіл на право придбання однієї одиниці пристрою травматичної дії. Таким чином, Левченко обвинувачується у службовому підробленні – видачі службового особою завідомо неправдивого офіційного документа, тобто у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст 366 ККУ».

Після таких деталей справи не може не виникнути питання, чому сільський керманич бере на себе зобов’язання видавати такого роду довідки? Навіть, якщо припустити, що дане громадське формування законно існувало, чому пан Гладкий не звернувся за потрібною довідкою до голови громадської організації? Яке відношення має державний службовець до об’єднання громадян за певними інтересами?..

 

Ціна питання – 68 тисяч 300 гривень

У вересні 2017 року до Новобасанського голови звернувся директор фермерського господарства «Ніжне» Леонід Гаврилович Кущ. І повідомив Левченка про свій намір придбати у комерційних цілях приміщення нежитлової будівлі, яке перебуває на балансі сільської ради. У відповідь

на зазначене повідомлення Куща, сільський голова роз’яснив фермеру порядок відчуження об’єкту нерухомого майна, необхідність проведення оцінки такого об’єкту. А також, діючи з корисливих мотивів, з метою незаконного заволодіння чужим майном – грошовими коштами Куща, достовірно знаючи, що оцінка об’єкту нерухомості майна проводиться за рахунок замовника такої оцінки Новобасанської сільради, повідомив Кущу неправдиву інформацію про необхідність оплати ним послуг оцінювача за проведення незалежної експертної оцінки нежитлової будівлі загальною площею 195, 5 квадратних метрів. Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, 4 жовтня 2017 року незаконно, шляхом обману, отримав від Куща грошові кошти у розмірі 4 300 гривень, якими розпорядився на власний розсуд. Таким чином Левченко обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 1 ст 190 ККУ. Далі, діючи повторно, з корисливих мотивів, достовірно знаючи, що виготовлення проекту землеустрою проводиться за рахунок замовника такого проекту, тобто Новобасанської сільради, повідомив Кущу неправдиву інформацію про необхідність сплати ним 8 тисяч гривень. Ці гроші Левченко отримав від Куща нібито для передачі особі, що здійснює роботи із землеустрою за надання послуг з виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у комунальну власність Новобасанській сільській раді земельної ділянки.

Ще одна сума у розмірі 50 тисяч гривень, була вигадана Левченком, нібито для передачі її оцінювачу, який проводить незалежну експертну оцінку нежитлової будівлі, неправомірної вигоди. Тобто особі, яка надає публічні послуги. Гроші пан Левченко «зобов’язався» передати особисто. 24 жовтня о 14 год. 35 хв., коли Леонід Кущ вручав оговорену суму «клопотливому» керманичу, до кабінету державного службовця нагрянули працівники поліції, які й вилучили кошти під час особистого обшуку пана Левченка. Таким чином, останній обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 4 ст. 27 та ч. 1 ст. 368-4 ККУ. Про ці та інші обставини йшлося у обвинувальному акті, який зачитала прокурор.

 

Ще два місяці без голови

Опісля протягом трьох годин суд досліджував письмові докази, які також надала сторона обвинувачення, додатками до яких є електронні носії з аудіо та відео файлами, зокрема матеріали негласних слідчих дій. Проте, на жаль, з технічних причин відтворити ці файли не вдалося навіть після годинного налаштування. Тому судове засідання довелося перенести на 30 березня.

Також під час засідання прокурор заявила клопотання про продовження строку відсторонення від посади сільського голови Володимира Левченка, який закінчується 16 березня. Захисники підготували зустрічне клопотання, де основним аргументом того, що Левченко має виконувати функції голови було те, що Новобасанська ОТГ не може повноцінно функціонувати без обраного керманича.

Заслухавши думки сторін, суддя Людмила Демченко продовжила відсторонення ще на два місяці – до 11 травня 2018 року.

 

                                      Сніжана БОЖОК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"