Підпалив машину, а згоріла й хата

У селі Жеведь Чернігівського району чоловік підпалив автомобіль та трактор, які належали його рідному синові. Але вогонь швидко перекинувся на будинок, і за декілька годин від нього залишилося саме згарище.

Трагедія сталася в сім’ї Ганни Коваленко. Згорів батьківський будинок, в якому жінка планувала жити після виходу на пенсію. Та не судилося, бо від батьківської хати залишилося згарище. Винним у цьому злочині пані Ганна вважає свого чоловіка В’ячеслава Коваленка, з яким вони прожили разом 43 роки. До речі, на момент підпалу в будинку перебували його дружина і єдиний син. Чоловік про це добре знав, а чим керувався, коли підпалював транспорт у дворі і чи думав, що разом з технікою згорить і хата, – хтозна.

Пожежа сталася вночі з 30 на 31 серпня. Горіти почали машина та трактор, які стояли дуже близько біля будинку. За словами потерпілих, чоловік облив техніку бензином і підпалив. Звідти вогонь перекинувся на дах будинку.

«В той день ми копали картоплю. Коли лягли спати – навіть не пам’ятаю, – згадує той страшний вечір Ганна Володимирівна. – Прокинулася від крику сина, що щось горить. Ми, в чому були, вибігли на вулицю і побачили, що палають машина, трактор і дах нашого будинку. Машина висока – MERCEDES Sprinter, і від неї вогонь перекинувся на дах будинку - загорілися дерев’яні фронтони. Юра, схопивши відро, почав набирати воду з колодязя і гасити вогонь, а я не знала, що робити. Просто кричала і кликала на допомогу. Потім перелізла через паркан до сусідів, і вже вони подзвонили старості села Сергію Рябусу, щоб той викликав пожежників».

Пожежна машина приїздила з Михайло-Коцюбинського, яке знаходиться за 30 кілометрів від Жеведі. Та за словами потерпілих, рятувальники чомусь їхали дуже довго.

«Пожежники приїхали лише через півтори години після того, як почала горіти наша хата, – бідкається жінка. – Та у рятувальників дуже швидко закінчилася вода. Добре, що не загорівся сарай, бо тоді вогонь перекинувся б до сусідів, і хтозна, скільки лиха б іще наробив».

 

Збитків на півмільйона

Пані Ганна саме приймала спадщину, будинок не був застрахований, тому й компенсації за знищене вогнем майно  не отримає. Не хочуть платити страховку і за згорілу машину – мовляв, підпал не є нещасним випадком.

«Наступного дня після пожежі до нас приїздили представники  служби МНС в області, – розповідає  Ганна Володимирівна. – Оцінили наші втрати в півмільйона гривень. Та хто нам їх тепер поверне? Навіть якщо вину чоловіка доведуть в суді, все одно ні машини, ні будинку він нам не поверне».

Зі слізьми на очах Ганна Коваленко розповідає про ремонт, який робила своїми руками, про меблі та навіть квіти, які цвіли на підвіконні і біля будинку.

«Тут все було гарненьке, чистеньке, – каже господиня. – Не так давно завезли меблі. Я ж після виходу на пенсію думала переїхати сюди жити, а діти б у гості приїздили. А що тепер?! Тепер нам хоч би до зими дах над двома кімнатами зробити».

 

До палія привела стежка

У тому, що хату підпалив чоловік, ні в Ганни Володимирівни, ані в сина Юрія немає жодних сумнівів. Та й всі докази на нього вказують.

«Коли вже під ранок закінчили гасити вогонь, то побачили стежину через наш город до двору чоловіка, – розповідає жінка. – Роса була збита і чітко видно, куди сліди ведуть. Разом з працівниками поліції і старостою села прийшли на дачу і почали стукати у двері. Чоловік відчинив не відразу. У веранді в нього лежав бушлат, весь просочений бензином, а біля порогу – пакет з порожніми пляшками з-під бензину. Всі ці докази і чоловіка поліція забрала у відділ. Що вони там робили - не знаю, але зараз його відпустили додому».

 

Два роки в чварах

Негаразди в цій сім’ї почалися декілька років тому. До цього подружжя прожило 43 роки в злагоді та мирі, виростили сина, тішилися внучкою. Та два роки тому їхнє життя кардинально змінилося. Глава сімейства став дуже агресивним до дружини й сина.

«Ми живемо в Чернігові в одній квартирі, – розповідає Ганна Володимирівна. – Там він не раз не впускав нас до квартири,  ми викликали поліцію. В Жеведі  в мене два будинки залишилися від батьків. Коли у нас почались такі проблеми, то я вирішила залишити чоловікові одну хату, а сама разом з сином, невісткою і внучкою перейшли сюди. В Чернігові ж продовжуємо жити всі в одній квартирі. Ця згоріла хата належала моєму батькові. Батьки померли давно, тут мешкав мій рідний брат, який також торік помер».

За словами пані Ганни, чоловік ворогує не тільки з нею, а й з сусідами.

«Своїй сусідці не раз вбивав курей: якщо через паркан яка перелетить, то він її відразу вилами коле, - говорить Ганна Володимирівна. - Тому їй довелося відгородитися височенним парканом. Також погрожував сусідам, що їх скоро тут не буде».

За словами начальника слідчого відділу Чернігівського районного відділу поліції Олексія Васильцова, по цій справі відкрите кримінальне провадження за ст. 194 ч. 2 Кримінального кодексу – «Умисне знищення або пошкодження майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах, шляхом підпалу». Винному загрожує позбавлення волі від трьох до 15 років. Поки ведуться слідчі дії, подробиць по цій справі не розголошують через таємницю слідства.

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"