Під селами Прилуччини – понад 80 тонн небезпечних отрутохімікатів

84 тонни не придатних для використання отрутохімікатів на території Прилуцького району – це лише їх приблизна вага, визначена візуальним способом (як кажуть, «на око»). Реальна ж, найімовірніше, більша відсотків на 30: так виявляється зазвичай, коли зважують пестициди перед утилізацією.

У 2011 році, коли за державною програмою на Чернігівщині були утилізовані тонни отрутохімікатів, Прилуцький район позбувся складів з ними у Білорічиці та Першотравневому. На цю справу Прилуччина акумулювала й кошти сільських рад - віддали тоді на область 250 тисяч гривень. Однак, після утилізації двох згаданих складів процес зупинився: закінчилося бюджетне фінансування. Натомість на території району залишилося ще 10 складів з отрутохімікатами які мають І-ІІ клас небезпеки.

І пестициди, і їхні сховища – це спадок ще радянських колгоспів. Тоді подібні склади дозволялося будувати за 500 метрів від меж сіл. Згодом села розрослися, і приміром, у Білорічиці люди почали скаржитися на стійкий запах, що йшов від отрутохімікатів, склад з якими був недалеко від ферми. «Певною мірою тому ми й утилізували пестициди в Білорічиці одними з перших, - каже головний спеціаліст в галузі рослинництва управління агропромислового розвитку Прилуцької РДА Олексій Михайличенко. – Сподівалися утилізувати й у всіх інших селах, але тоді не дійшла черга, не вистачило коштів. Справа ж ця – не з дешевих: для утилізації тонни гербіцидів треба 24-25 тисяч гривень».

Поки грошей немає – залишається лише перевіряти та контролювати стан складів і умови зберігання отрутохімікатів. Щоб на них не потрапляла волога, за словами Олексія Михайличенка, в приміщеннях полагодили дахи, в цегляних – замурували вікна і двері, дерев’яний склад в Колісниках повністю забили дошками. Убезпечилися таким чином і від місцевих ділків, котрі час від часу проторювали дорогу до небезпечної продукції, розтягували її та продавали селянам.

Не кращі справи і в Прилуках: на території міста десятиліттями зберігаються 14 тонн не визначених до використання отрутохімікатів І-ІІ класу небезпеки, що свого часу належали колишньому підприємству «Сільгоспхімія». Кілька років тому вони перейшли у власність ТОВ «Променергопостач» - коли підприємство купило землю, на якій знаходилися й склади «Сільгоспхімії». Нові власники погодилися самотужки утилізувати пестициди, але досі обмежилися лише приведенням до належного стану складських приміщень та встановленням табличок з попередженням про небезпеку.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"