Під Черніговом зводять крохмальний завод

У селі Новий Білоус будується картоплепереробний завод. За добу він зможе переробляти 1200 тонн картоплі. Це буде найбільший виробник крохмалю в Україні, який забезпечить роботою понад півтори сотні людей з Чернігова та області.

«Продукція, яку ми виробляємо,  йде переважно на експорт і користується попитом у світі, – розповідає директор підприємства «ВИМАЛ» Сергій Самоненко. – Наш крохмаль вже споживають у більш ніж 25 країнах світу. Та щоб виходити на інший рівень, нам не вистачає потужностей. Щоб постачати свою продукцію в такі країни, як, наприклад, Японія, ми маємо виробляти досить велику кількість продукції. А зараз ми не зможемо стільки виготовляти, бо маємо невеликі потужності. Тому будівництво заводу є більш ніж виправданим. Нове підприємство буде виробляти різноманітні крохмалепродукти: модифіковані крохмалі для багатьох галузей промисловості як на зарубіжні ринки, так і для потреб українських підприємств. У цілому, різноманітні модифіковані крохмалі зі зміненими якостями застосовуються в понад чотирьохстах технологічних процесах промисловості, що робить ринок збуту дуже широким. А з огляду на те, що продовольче споживання картоплі в усьому світі зменшується, її переробка є майбутнім для України».

З нуля вже вийшли

Саме будівництво заводу розпочалося на початку травня цього року. За цей досить короткий час вдалося зробити дуже багато. Планують закінчити будівництво у 2017 році, а зараз поспішають вигнати стіни майбутнього картоплесховища та накрити стріху, щоб узимку робити внутрішні роботи.

«Робочий процес у нас просувається дуже активно. Вже закладені всі фундаменти, – розповідає начальник дільниці з будівництва заводу Микола Вовнянко. – Найголовніше те, що ми вийшли з нуля, а це нам дозволяє у зимовий період проводити велику кількість робіт. Наразі ми хочемо зробити контур і покрівлю, щоб працювати всередині будівлі. Зараз робимо теплогенераторну, яка буде сушити крохмаль і давати тепло на весь об’єкт».

До речі, більш ніж 70 відсотків обладнання для майбутнього заводу планується виготовити самим підприємством.

«Ми навчилися виготовляти самостійно багато елементів обладнання. І зараз маємо змогу виробляти обладнання не тільки для нашої галузі, а й для різних сфер народного господарства, – каже  засновник підприємства «ВИМАЛ» Віктор Лазар. – Обладнання для майбутнього заводу також робитимуть працівники «ВИМАЛ-СПЕЦБУДУ».

 

Запуск заводу під загрозою

Та, незважаючи на таку швидку роботу будівельників, сам запуск заводу під загрозою через  монополіста на ринку постачання електроенергії.

«Сьогодні алгоритм приєднання та споживання електроенергії суб’єктами господарювання виглядає так, – пояснює пан Віктор. – По-перше, інвестор повинен за власні кошти побудувати електоропередавальні потужності від точки надання до точки приєднання. По-друге, безкоштовно передати це майно на баланс енергопередавальної компанії, а потім купувати електроенергію з попередньою оплатою. Далі інвестор має за власні гроші встановити системи контролю обліку та споживання електроенергії – ЛУЗОД та АСКОЕ, вартість яких починається від 70 тисяч гривень,  платити штрафи за перевищення договірної величини споживання електроенергії і за перевищення договірної величини потужності».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"