Переплати за субсидії у споживачів заберуть

Газ в Україні з минулого року подорожчав у сім разів, але більшість отримувачів субсидій не тільки не «залізли» в борги, а й навпаки – накопичили багатотисячні переплати. Тепер ці кошти субсидії, які накопичилися на рахунках громадян внаслідок економного споживання, уже в цьому місяці заберуть. Кабмін зобов’язав «Чернігівгаз Збут» повернути в державний бюджет частку невикористаних субсидій.

Постановою № 534 від 23 серпня 2016 року Уряд визначив новий порядок розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидій. Перерахунок субсидій проводився за період з 1 жовтня 2015 по 30 квітня 2016 року. Тим, хто економно споживав блакитне паливо, держава передбачила бонус – на рахунках таких споживачів мають залишитися субсидійні кошти для відшкодування витрат на оплату послуг за газопостачання в наступному опалювальному сезоні в розмірі, еквівалентному 100 куб. м газу, це приблизно 690 гривень.

Перераховуватимуть не всім

Такі законодавчі зміни торкнуться не всіх споживачів газу, а лише тих, хто використовує його для опалення, а це близько третини від загальної кількості клієнтів «Чернігівгаз Збуту». Зокрема, на Чернігівщині такий перерахунок відбудеться у 113,7 тисячі споживачів газу.

«Для абонентів, які використовують газ тільки на приготування їжі та гаряче водопостачання, перерахунок не проводиться, – підкреслив директор ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста. – І тих, хто використовує цей газ тільки на приготування їжі, також не торкнувся цей перерахунок. Перераховували абонентам, які використовують газ для оплалення».

Іван Луста навів приклад, як саме будуть обраховуватися нараховані надлишкові субсидії.

«Наприклад, у людини десять тисяч субсидії. ТОВ «Чернігівгаз Збут» нарахувало за природний газ сім тисяч гривень, – пояснює Іван Миколайович. – То від десяти тисяч відняли сім тисяч. Залишилось три тисячі гривень. І держава ще подарувала людям, які економили газ, вартість ста кубів. Тобто 687,9 грн на рахунках залишилось у населення. І від трьох тисяч віднімаємо ще 687,9. Усе інше держава забрала собі».

Квитанції будуть

У вересні жоден абонент не отримав квитанції на оплату використаного газу за серпень. Та цьому були вагомі причини, бо в «Чернігівгаз Збуті» в цей період проводили перерахунки. Вже після 15 жовтня всі абоненти отримають нові квитанції за газ, де буде вказано всі борги і роз’яснення.

«Впродовж вересня ми готували інформацію щодо сплати після перерахунку для передачі банкам та платіжним сервісам, формували рахунки, а також спільно з управліннями соцзахисту проводили звірку по кожному споживачу, – повідомив Іван Луста. – Споживачам, у яких відбувся перерахунок, у жовтні надійдуть квитанції з додатковим полем «Переплата (борг) станом на 01.09.2016 р.», де буде вказана загальна сума поверненої до бюджету субсидії. На зворотньому боці – інформаційне повідомлення з роз’ясненням підстав повернення коштів і підказками щодо подальших дій споживачів. Окрім цього, субсидіантам буде розіслане інформаційне повідомлення електронною поштою. Більш детальний розрахунок розміру поверненої субсидії і залишку після проведення перерахунку можна побачити в Особистому кабінеті на сайті 104.ua».

Обов’язкову частку треба було оплачувати

Увесь опалювальний сезон людям говорили про те, що не потрібно сплачувати обов’язкову частку. Спершу населення платило, а під кінець опалювального сезону, з появою на рахунках чималих сум в плюсі, люди перестали її платити. Тепер же виходить, що обов’язковий платіж потрібно було оплатити. Через це чимала заборгованість може виникнути у тих, хто, отримуючи субсидію, не сплачували обов’язкову частку і вважали, що коштами субсидій їхній борг перекриється.

«Ви повинні пам’ятати, що був період, коли у людей були переплати по 10-20 тисяч гривень, – продовжує Іван Миколайович. – Був лист Міністерства праці та соціального захисту населення про те, що люди не повинні платити обов’язкову частку оплати. І вони не платили. Ми ж не припиняли видавати субсидії, не стягуючи заборгованість. Тепер же виходить, що обов’язкову плату потрібно було сплачувати. І тим, хто зекономив газ, держава зарахує оплату обов’язкової частини; тим же, хто не економив і не платив обов’язкову частку, потрібно буде повернути її живими грошима. На сьогодні перерахунок субсидії зроблено на період з 1 жовтня до 31 квітня, тобто на період опалювального сезону, коли споживачі газу найчастіше звертаються по субсидії. І хоча у новій постанові таке поняття, як «обов’язкова частка», зникло, але є фактична плата за газ з урахуванням призначеної субсидії. Людина не повинна надіятися на те, що заборгованості не буде завдяки субсидії. Вже скоро настане опалювальний сезон, і всі повинні розуміти, що ми будемо відключати боржників від постачання газу».

Також споживачі, котрі почали отримувати субсидію з 1 жовтня 2015 року, але до цього мали перед постачальником боргові зобов’язання, повинні обов’язково погасити їх «живими» коштами.

«З минулого року нам дозволили призначення субсидій усім боржникам. І люди, отримавши субсидію, одразу, по декілька тисяч, погашали оту заборгованість яка в них була на перше жовтня, – повідомив Іван Луста. – Споживачі залишилися в однакових умовах: ті, хто сплачував обов’язкову частку, залишились в переплаті; ті ж, хто не сплачував – мають заборгованість».

Абонентам доведеться сплатити борги

Сьогодні заборгованість абонентів перед ТОВ «Чернігівгаз Збут» зросла приблизно на 10 мільйонів гривень. І населенню уже в жовтні після отримання квитанцій потрібно буде її погашати, інакше дехто може залишитися без газу.

«Відповідно до правил постачання природного газу, нам дозволено «розбивати» платежі, але не більш ніж на 12 місяців, і для цього повинна бути підстава, – каже Іван Луста. – Та в цій ситуації я не бачу поважної причини для відстрочки. Адже заборгованість виникла через Міністерство праці і соціального захисту, яке рекомендувало людям не платити обов’язкову частку, тому абонентам доведеться сплатити борги якнайшвидше. В іншому разі будемо відключати газ».

Іван Луста також підкреслив, що, звісно, Міністерством праці і соціального захисту допущена значна кількість помилок, суми йшли не на ті рахунки, розрахунки були неправильними, змінювались норми, пільги, оформлення субсидії, правила, і управління праці чомусь не могли зробити одразу все якісно. Тому треба поставитися з розумінням до цієї ситуації.

Усі питання — до соцзахисту

Під час конференції директор «Чернігівгаз Збуту» наголосив декілька разів, що всі роз’яснення про розмір субсидії, про її призначення можна отримати тільки у місцевих органах соціальго захисту населення, де, власне, і призначається субсидія. Або в Особистому кабінеті споживача газу на сайті компанії. Абонвідділ газопостачальника проконсультувати не зможе, бо просто не володіє цією інформацією.

«За всіма консльтаціями звертайтеся до управління соцзахисту, – підкреслив Іван Миколайович. – Не треба з такими питаннями йти до нас. Адже ми не володіємо цією інформацією».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"