Педіатр виїздитиме не на всі виклики

Ще договори з педіатрами не підписані, а лікарі вже не виїжджають на всі виклики до дітей. У зв’язку з цим в поліклініках збільшений час прийому лікарів на місці, і скорочений час, який відводився саме на виклики.

В управлінні охорони здоров’я Чернігівської міської ради цю ситуацію вважають нормальною. Адже, за словами чиновників, приїздити до дитини з високою температурою – це зайва витрата часу. Така практика існує у багатьох європейських країнах, а також в США та Канаді. Тамтешні сімейні лікарі приймають своїх пацієнтів лише амбулаторно, і лише в невідкладних випадках до хворих приїздить «екстрена допомога». От тільки Україна – ще далеко не Європа, хоч якими б європейцями ми себе не вважали.

«Виїзди дитячих лікарів додому обмежуються, натомість збільшуються години прийому лікаря саме в лікарні, – розповідає заступник начальника управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради Ольга Малець. – Буває багато викликів, коли батьки можуть взяти дитину і прийти на прийом в лікарню, натомість викликають лікаря додому. За той час, який лікар витрачає на один виклик, він може прийняти не одного хворого в лікарні. Та й більшість викликів лікар може проконсультувати по телефону».

Виходить, коли захворіла у вас дитина, беріть її і везіть до лікарні навіть з високою температурою. Адже не в кожного є номер телефону педіатра.

Не менш важливий аспект в тому, що коли ви укладете договір з лікарем не зі свого району (йдеться про розподіл міста на Деснянський і Новозаводський), то в такому випадку його приїзд до вас взагалі потрібно обговорювати відразу. Адже з лікарні машину на виклик вам не дадуть, бо зареєстровані не в їхньому районі. Тож скоріш за все доведеться зі своєї кишені оплачувати такий виклик. Ось такий він, вільний вибір лікаря…

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"