Особливості створення та державної реєстрації фермерського господарства


 
Відповідно Закону України «Про фермерське господарство» фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону.
Так, фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім'ї. 
Фермерське господарство має найменування, а також може мати печатки.
Крім того, фермерське господарство може бути зареєстровано як юридична особа або фізична особа - підприємець. 
Діє фермерське господарство, зареєстроване як юридична особа, на підставі Статуту, у якому обов’язково зазначаються такі відомості, як найменування господарства, його місцезнаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України.
Фермерське господарство, зареєстроване як юридична особа, має статус сімейного фермерського господарства, за умови що в його підприємницькій діяльності використовується праця членів такого господарства, якими є виключно члени однієї сім’ї. 
Фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується на основі діяльності фізичної особи - підприємця і має статус сімейного фермерського господарства, за умови використання праці членів такого господарства, якими є виключно фізична особа - підприємець та члени її сім’ї. 
Головою сімейного фермерського господарства може бути лише член відповідної сім’ї.
Головою фермерського господарства є його засновник або інша визначена в Статуті особа.
Засновниками фермерського господарства можуть бути дієздатні громадяни України, які досягли 18-річного віку та виявили бажання створити фермерське господарство.
Щодо членів фермерського господарства, то ними можуть бути подружжя, їх батьки, діти, які досягли 14-річного віку, інші члени сім'ї, родичі, які об'єдналися для спільного ведення фермерського господарства, визнають і дотримуються положень Статуту фермерського господарства. Так, до членів сім'ї та родичів голови фермерського господарства відносяться дружина (чоловік), батьки, діти, баба, дід, прабаба, прадід, внуки, правнуки, мачуха, вітчим, падчерка, пасинок, рідні та двоюрідні брати та сестри, дядько, тітка, племінники як голови фермерського господарства, так і його дружини (її чоловіка), а також особи, які перебувають у родинних стосунках першого ступеня споріднення з усіма вищезазначеними членами сім'ї та родичами (батьки такої особи та батьки чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти).
При створенні фермерського господарства одним із членів сім'ї інші члени сім'ї, а також родичі можуть стати членами цього фермерського господарства після внесення змін до його Статуту.
Звертаємо увагу, що членами фермерського господарства не можуть бути особи, які працюють у ньому за трудовим договором (контрактом). 
Фермерське господарство не може існувати без наявності у нього земельної ділянки.
Так, відповідно до Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району.
Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» для проведення державної реєстрації юридичної особи подаються такі документи:
- заява про державну реєстрацію створення юридичної особи;
- примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників;
- установчий документ юридичної особи - у разі створення юридичної особи на підставі власного установчого документа;
- копія Державного акта на право приватної власності засновника на землю або копія Державного акта на право постійного користування землею засновником, або нотаріально посвідчена копія договору про право користування землею засновником, зокрема на умовах оренди.
Проведення державної реєстрації створення фермерського господарства є безкоштовним та документи, подані для проведення державної реєстрації створення фермерського господарства не потребують нотаріального посвідчення.
Також слід зазначити, що якщо документи для проведення державної реєстрації фермерського господарства подає особисто засновник, то він пред’являє свій паспорт громадянина України.
У разі подання документів уповноваженою особою від засновника (засновників) додатково подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує повноваження такої уповноваженої особи.

Головний спеціаліст відділу взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Надія Розсошко

 


 

 


 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"