Оскаржити дії та рішення державного реєстратора можливо он-лайн

Міністерство юстиції України постійно піклується про спрощення процедур у сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу, а також захисту прав добросовісних власників. Наразі, одним з пріоритетних завдань в даній сфері є подолання рейдерства, що передбачає мінімізацію будь-яких можливостей зловживати через прогалини законодавства чи роботу програмного забезпечення державних реєстрів.

Що вже зроблено в цьому напрямку та що заплановано зробити найближчим часом ? – розповідає керівник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області В’ячеслав Хардіков.      

- «Однією з останніх ініціатив Мін’юсту в подоланні рейдерства є спрощення підготовки та подання скарг на рішення, дії чи бездіяльність державних реєстраторів прав на нерухоме майно та бізнесу. Відтак, вже зараз можливо подати таку скаргу до антирейдерської комісії он-лайн через портал державних послуг «iGov», що мінімізує випадки отримання відмови у розгляді такої скарги по формальним ознакам, наприклад, через недотримання форми скарги. 

Щоб скористатися можливістю подання скарги до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації через портал державних послуг «IGov» потрібно зробити наступні кроки: зайти на веб-сайт https://igov.gov.ua/; заповнити он-лайн форму скарги; підписати її електронно-цифровим підписом; відправити до Міністерства юстиції.

Правильно підготовлена скарга дозволить розглянути її по суті та прийняти вмотивоване рішення.

Тепер розглянемо детальніше, як це працює. Перше за все, заходимо на веб-портал «IGov», обираємо рубрику «Скарга до Міністерства юстиції України на рішення державного реєстратора або територіального органу юстиції або захисти свій бізнес».

Наступне, увійдіть в систему через BankID (увівши дані інтернет-банкінгу), електронно-цифровий підпис (наприклад, ЕЦП податкової, мінюсту та ін.) або за допомогою ID-картки.

Далі слід обрати хто подає скаргу (фізична особа, представник фізичної особи, юридична особа в особі директора або юридична особа в особі іншого представника).

Наступним кроком є заповнення форми, де обов'язково потрібно вказати всі необхідні дані та прикріпити скан-копії всіх обов'язкових документів.

Потрібно уважно заповнити розділ "Зміст скарги", де слід навести приклади дій або бездіяльності, які можна оскаржити, а також роз’яснення щодо змісту рішення.

Звертаю особливу увагу: скарги у яких є наявність судового спору з порушеного у скарзі питання не підлягають задоволенню.

Потім необхідно натиснути кнопку "Замовити послугу з ЕЦП". Після цього система Вас перенаправить на сторінку для підпису скарги ЕЦП. Після того, як Ви підпишете скаргу електронно-цифровим підписом заявка буде прийнята в роботу.

В подальшому Ви будете отримувати листи на e-mail, вказаний у формі, з інформацією про стан Вашої заяви.

В разі невірного заповнення форми Вам вкажуть на помилки та запропонують виправити, надіславши зауваження на електронну адресу

В разі вірного заповнення форми Вам повідомлять на електронну адресу відповідь стосовно Вашої скарги».

Які ще новації впроваджуються для захисту від рейдерських захоплень ?

- «З 29 серпня будь-який користувач системи YouControl може поставити безкоштовно на моніторинг десять компаній або ФОП та отримувати сповіщення про зміни на електронну пошту. Окрім реєстраційний даних з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на e-mail будуть також приходити дані про податкові борги, санкції щодо зовнішньоекономічної діяльності та судові справи. 

Користувачі можуть отримати такі сповіщення: 

•  про реєстраційні зміни (керівник, адреса, вид діяльності (основний КВЕД), назва)

•  про юридичний стан (перебуває чи ні в процесі припинення);

•  про початок процедури банкрутства компанії;

•  про стан розрахунків з бюджетом (появу податкового боргу, права на заставу майна, анулювання реєстрації платників ПДВ, перехід на єдиний податок тощо);

•  про заборону на зовнішньоекономічну діяльність або індивідуальний режим ліцензування відповідно до санкцій Міністерства економічного розвитку і торгівлі;

•  судові справи, призначені до розгляду, в яких фігурує певна юридична особа. 

Щоб підключити моніторинг компаній, достатньо натиснути на відповідну кнопку в досьє юридичної особи або ФОП. 

Сповіщення про зміни прийдуть на вказану при реєстрації електронну пошту. 

Варто також зауважити, що існує технічний ліміт: змінити досліджувані компанії можна до 20 разів. Відстеження змін у своїй компанії дозволяє вберегти її від рейдерських захоплень.

Аналогічні сервіси функціонують на базі ресурсів «Опендатабот», «Ліга.net», «Vkursi», «Приватбанк».  

Додатково зазначу, що типові зразки скарг на дії державного реєстратора прав на нерухоме майно та бізнесу розміщені на веб-сайтах Міністерства юстиції України та Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області за посиланнями: https://minjust.gov.ua/m/4628 та http://just.cg.gov.ua/index.php?id=18040&tp=1 відповідно.

Вказане дозволяє оперативно відреагувати на ситуацію та вчасно звернутися за захистом свого порушеного права, уникнувши відмови у задоволенні скарги з формальних підстав, адже найцінніше в ситуації коли відбувається рейдерське захоплення це час, тому від оперативності вжитих заходів залежить подальше відновлення порушених прав. 

Заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління

юстиції у Чернігівській області                  

В’ячеслав Хардіков

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"