ОСББ «під дахом» не обслуговує, а… будує

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) «Привокзальне» за рік пройшло шлях від отримання дозволу на обслуговування багатоквартирного будинку до… будівництва на його місці багатоповерхівки.

Сприяли ОСББ в цьому Чернігівська міська рада та місцевий міськвиконком, очолювані Олександром Соколовим.

За визначенням, ОСББ утворюється для того, щоб власники квартир у якомусь будинку на власний розсуд могли цим будинком як спільним майном користуватися, утримувати його тощо. Не як влада чи якийсь ЖРЕД вирішить, а як самі мешканці забажають. Для цього вони утворюють юридичну особу, щоб діяла у їхніх інтересах. Щоправда, ця юридична особа має ставити собі за мету зовсім не отримання прибутку, а представлення спільних інтересів її членів.

ОСББ на базі 8-квартирного будинку №26, що на вул. Текстильників у Чернігові (мікрорайон Шерстянка), було утворене в серпні 2014-го.

За 4 місяці рішенням міськвиконкому його визначили виконавцем послуг з утримання будинку. Півроку потому, вже рішенням сесії міськради, це ОСББ отримало право на користування земельною ділянкою 0,35 га поруч з будинком з подальшою передачею її у власність. Ще за 2 місяці – ділянку у постійне користування, а в жовтні 2015-го – дозвіл на будівництво на даній ділянці багатоповерхівки. Отож, 14 місяців від створення ОСББ «Привокзальне» до початку ним будівництва.

Насторожує не тільки нечувана для української дійсності швидкість. Видачею дозволу на таке будівництво хіба не порушив чернігівський міськвиконком Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку»? Там сказано, що ОСББ лише утримує будинок та прибудинкову території і є неприбутковою організацією, не маючи на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками.
Зрозуміло, що будівництвом багатоповерхівки ОСББ порушить обидві норми закону. То може міська влада й ні при чому, бо чиновники тільки дозвіл дали? Можливо й так, але коли мавпа когось застрелить, винувата ж не мавпа, а людина, котра дала їй рушницю.
Чому влада, навіть порушуючи закон, йде на зустріч ОСББ «Привокзальне»? Хоча яке воно ОСББ, коли насправді будує багатоповерхівки? Керівником ОСББ «Привокзальне» є Микола Володимирович Медвідь. Той самий, котрий на Шерстянці вже одну багатоповерхівку зводить, будучи засновником ФК «Динамо» (див. «Неспортивне ФК «Динамо» набудує житла» у № 44). 
Керівником ФК «Динамо» є Хуртак Олексій Олексійович, який на останніх виборах йшов у міську раді від політичної партії «Наш край». Першим номером «НК» у міськраду, тобто своєрідним партійним керівником Хуртака, є чернігівський міський голова Олександр Соколов.

На сьогодні в будинку на вул. Текстильників, 26, який начебто обслуговує ОСББ, ніхто не живе. Мешканці, мабуть, від ОСББ (від кого ж ще?), яким всі вони і є, отримали інше житло (буцімто самі від себе!), а будинок зараз використовується як склад будівельних матеріалів. ОСББ, всі члени якого живуть бозна-де, замість законодавчо передбаченого утримання будинку, перетворило його на склади та всупереч закону займається протиправною для ОСББ діяльністю. І дозволив йому це міськвиконком, який є колективним органом, а, значить, притягнути до відповідальності конкретно нема кого.

Ігор СТАХ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"