Онкологічна ситуація в області


 

Про ситуацію на Чернігівщині розповіли спікери в офіційному медіацентрі ОВА під час брифінгу, проведеному напередодні Всесвітнього дня боротьби проти раку – 4 лютого. В області на обліку перебуває майже 32 тисячі онкохворих. йшлося про те, як знизити ризики та не потрапити в статистику

 

За смертністю в усьому світі онкологічні захворювання – на другому місці після серцево-судинних. Україна – не виняток: за останні десять років щорічно понад 160 тисяч громадян стають онкохворими. З них 90 тисяч помирають від раку, зокрема близько 30% – протягом року після встановлення діагнозу.
Згідно з даними Центру медичної статистики Міністерства охорони здоров'я України, показник онкозахворюваності зростає щороку. А на Чернігівщині, за словами генерального директора Обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександра Чепурного, цей показник перевищує всеукраїнський в середньому на 30%. І хоча у 2022-му він дещо знизився, але не характеризує ситуацію загалом. Адже через повномасштабну війну, а відтак – логістичні проблеми, люди стали рідше звертатися до лікарень.


Тому, як зазначив в.о. генерального директора Чернігівського медичного центру сучасної онкології Олександр Заїка, у 2023 році кожен четвертий, хто звернувся, має занедбану стадію. Сьогодні в області на обліку перебуває майже 32 тисячі онкологічних хворих, з яких близько 12 тисяч – по місту Чернігову. Щороку на облік ставлять більш ніж 4 тисячі пацієнтів, з них по Чернігову – близько 1400.
Ще 20 років тому кількість нових пацієнтів в області була значно меншою – на рівні 2,5 тисячі. Тому проблема онкозахворюваності для Чернігівщини – вкрай актуальна. Звідси основна задача – раннє виявлення та профілактика.
Серед основних факторів, які впливають на рівень захворюваності, спікери назвали вік населення, спадковість або генетичну схильність, віруси (зокрема папіломавірус, гепатити В і С), екологічні та фізичні фактори, гормональні порушення, спосіб життя тощо.
Як наголосив Олександр Чепурний, серед факторів ризику, в першу чергу, варто виділити так звані поведінкові, які залежать безпосередньо від самої людини. Достеменно доведено і відомо, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти, вчасно змінивши поведінкові звички. Насамперед – це зміна ставлення до власного здоров’я. На жаль, у більшості випадків люди звертаються до лікарів тоді, коли хвороба прогресує.
Ігнорують громадяни і профілактичні медичні огляди, які треба здійснювати щороку. Це, своєю чергою, призводить до збільшення кількості занедбаних форм онкозахворювань. Тому зміна ставлення населення до свого здоров’я – серед пріоритетних завдань для органів влади та закладів охорони здоров’я всіх рівнів.
Важливий аспект, на який звернули увагу спікери, – онкофобія в суспільстві: люди не хочуть проходити онкоскринінг, боячись поганих результатів. А ще – не хочуть відмовлятися від шкідливих звичок, насамперед від тютюнопаління та вживання алкоголю. Так, на Чернігівщині частка населення, яке викурює 16-20 цигарок на добу, вдвічі перевищує такий показник по Україні.
Не менш важливим моментом є вживання здорової їжі. Це не означає, що треба відмовитися від харчових продуктів промислового виробництва. Але мінімізувати вживання тих, що містять велику кількість харчових добавок, – все ж таки варто. До речі, саме на формування принципів здорового харчування направлена ініціатива першої леді Олени Зеленської щодо реформи шкільного харчування.
Шкідливими для організму в плані розвитку онкологічних захворювань є солярій (джерело ультрафіолетового випромінювання), недостатня фізична активність та зайва вага.
Як наголосив Олександр Заїка, знизити ризики онкозахворювань можна, переглянувши ставлення до власного здоров’я. Але це не зведе їх повністю до нуля. Тому тенденція в усьому світі направлена саме на раннє виявлення. У нашій мережі є система, яка дозволяє проводити абсолютно безкоштовну ранню діагностику. Рак – це не фатальна хвороба, а хронічна. Завдяки сучасним методикам лікування її можна перевести в хронічний стан і лікувати досить довго, як і решту хронічних неонкологічних хвороб. Навіть якщо занедбаний випадок раку: зараз методи лікування дозволяють жити таким пацієнтам довгі роки й навіть десятки років.
Спікер зазначив, що центр онкології на сьогодні функціонує на повну потужність. За 2023 рік тут зі стаціонару виписано майже 11 тисяч осіб, ще 8 тисяч – проліковано амбулаторно. У закладі минулого року проведено майже 5 тисяч оперативних втручань. Зміцнилася й діагностична база.
Жителям області профільні фахівці вкотре нагадують, що основним координатором обстеження є сімейний лікар. Крім того, у віддалені громади з минулого року виїжджають мобільні медичні бригади. Олександр Чепурний навів такі дані: майже у 85% обстежених людей виявлені різні патологічні нозології, що потребували ретельніших досліджень та лікування. Він запевнив, що подібні виїзди продовжаться й цього року, в тому числі з лікарями-онкологами.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"