Олександр Мацієвський – «Герой України» посмертно


 

12 березня Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання «Герой України» розстріляному росіянами військовослужбовцю 163 батальйону 119 окремої бригади територіальної оборони – ніжинцю Олександру Мацієвському.

 

«Присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському. Українському воїну, людині, яку знатимуть і пам’ятатимуть вічно. За хоробрість, за впевненість в Україні і за його “Слава Україні!”. Герою слава! Героям слава! Україні слава!» – сказав під час вечірнього звернення Президент.

Відео з черговим воєнним злочином військових російської армії, де вони розстрілюють українського воїна, зовсім беззбройного, тільки за те, що він, дивлячись їм у вічі, сказав: «Слава Україні!», облетіло ввесь світ. На ці кадри дуже боляче дивитися, але вони не викликають в українців страху перед окупантами. Ні, нація стає ще більш рішучою у прагненні знищити всіх ворогів і звільнити нашу землю. Цей незламний воїн став символом свободи, символом нескореності українського народу.

І минулого тижня CБУ остаточно підтвердила особу Героя – це снайпер 163 батальйону 119 окремої бригади ТРО Чернігівської області Олександр Ігорович Мацієвський.

Такі висновки зробили після проведення цілого комплексу слідчих дій, які включали спілкування з рідними та побратимами загиблого, а також опрацювання фото- та відеоматеріалів. Окрім того, СБУ отримала висновок судової портретної експертизи, якою підтверджено, що військовий на відео – саме Олександр Мацієвський.

«Це справжній Герой, який, навіть дивлячись в обличчя смерті, продемонстрував усьому світу, що таке український характер і незламність. Саме такі захисники сьогодні боронять нашу землю, а значить – ворог обов’язково буде розбитий. Бо Велика Перемога України складається із героїчних вчинків таких людей, як Олександр Мацієвський. Герою слава! Героям слава! Україні слава!» – зазначив Голова СБУ Василь Малюк.

42-річний Олександр Мацієвський народився і виріс в Молдові, а на початку 2000-х разом з родиною переїхав до Ніжина.

З першого дня повномасштабної агресії, в лютому 2022-го, він пішов до Ніжинського ТЦК та СП, але не зміг відразу потрапити до війська. Він допомагав споруджувати укріплення, ніс варту на блокпосту, готував пляшки із запалювальною сумішшю і знову звертався до збірного пункту.

Та 11 березня його було зараховано до Ніжинського батальйону територіальної оборони. Олександр старанно навчався військової справи, його призначили снайпером. У грудні, батальйон Олександра вирушив на Схід.

Як повідомляють у регіональному управлінні сил ТРО «Північ» Збройних Сил України, 30 грудня 2022 року на околицях Соледара Олександр Мацієвський і ще четверо військовослужбовців під час переміщення прийняли зустрічний бій з переважаючими силами противника. Десь о 12-й годині візуальний контакт і зв'язок з ними зник. Прорватися до місця їхньої позиції підкріплення не змогло через безперервний мінометний обстріл та щільний вогонь зі стрілецької зброї.

Наразі до кінця невідомі подробиці того бою. Невідомо, хто і як загинув, невідомо, як Олександр потрапив у полон. Свідків, на жаль, не лишилося, всі загиблі або зниклі безвісти. Та під час чергового обміну тіла наших Героїв, що загинули у тому бою, було передано українській стороні. 14 лютого 2023 року Ніжин зміг провести в останню путь свого земляка Олександра Мацієвського.

І коли 6 березня в мережею поширилося відео розстрілу українського військового, мати Олександра, його син Михайло впізнали рідну людину, а військовослужбовці його підрозділу – побратима.

Як вдалося встановити СБУ, Олександра Мацієвського розстріляли 30 грудня 2022 року. Наразі СБУ вживає комплексних заходів для встановлення осіб військовослужбовців рф, які скоїли цей злочин. Досудове розслідування здійснюється за ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

 

Підготувала Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"