Понад 200 тисяч гривень втратила Чернігівська обласна рада на закупівлі планшетних комп'ютерів для депутатів (народних обранців у складі облради рівно сто).

Так вважає депутат Сергій Журман, про що він заявив 29 березня під час 12-го пленарного засідання обласної ради VI скликання.

Депутат, виступаючи з приводу необхідності змін до регламенту ради у зв'язку з майбутнім переходом до електронного голосування, назвав видані депутатам планшети «раритетними речами». Обґрунтував це тим, що компанія-виробник закуплених пристроїв рівно рік тому зняла їх з виробництва. Пан Журман зауважив: дійсно, можливостей старих планшетів достатньо, аби почитати текст рішення та проголосувати. Але…

«Якби не одне «але»! Це ціна, за яку вони були придбані. При мінімальній ціні на ринку 2600 гривень і максимально можливій 3800 гривень, при падінні цін за останній рік на 25% ці планшети завдяки тендеру нам з вами придбали по 4523 гривні! – наголосив депутат Журман. – Невже було важко тим особам, які цим займалися, зайти в кілька комп'ютерних фірм і сказати: «Хлопці, візьміть участь».

Оратор з трибуни також давав «жару» за ціну чохлів для тих планшетів – по... 600 гривень. За даними Журмана, найвищі ціни на такі чохли в межах 500 гривень.

«Таким чином обласну раду «нагріли» щонайменше на 200 тисяч гривень! – гарячкував депутат. – У нас же як тендери проводяться? Куди-небудь у «Голос Буковини» дали оголошення дрібними літерами, і якась одна фірма його знайшла».

«Тендер ми оголошували двічі. Перший раз одна компанія прийшла. Другий раз – дві фірми, – голова обласної ради Анатолій Мельник відразу прокоментував слова Журмана. – Тендер пройшов. Ви можете зробити запит і перевірити».

До речі, Чернігівська міська рада (а це півсотні депутатів) теж наближається «семимильними кроками» до електронного голосування. Нині йдеться про закупівлю електронної системи голосування, що коштуватиме бюджету обласного центру орієнтовно 800 тисяч гривень. Принаймні такі ціни пропонували два учасника тендеру. Втім, він визнаний таким, що не відбувся – в одного з учасників не було сертифікату якості.

«На жаль, немає бажаючих брати участь. І я казав, чому: тому що це бюджетні гроші», – сказав Станіслав Віхров, заступник міського голови і голова комітету з конкурсних торгів виконкому Чернігівської міськради.

 

Сергій СТУК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"