Область буде з хлібом

Аграрії Чернігівщини приступили до виконання одного з найбільш важливих завдань - формування врожаю на нинішній рік. І докладуть максимум зусиль, щоб він був не гірший, ніж торік. Цьогоріч аграрії планують зібрати 3 мільйони 150 тисяч тонн зерна. Про це чернігівським журналістам розповів директор департаменту агропромислового розвитку Анатолій Максак під час брифінгу в облдержадміністрації.

На Чернігівщині під урожай 2014 року посіяли озимі зернові на площі 205,4 тисячі гектарів, що дає всі підстави для забезпечення внутрішньої продовольчої безпеки. Після зими сходи добре збереглися на 95% площ. Це достатній ресурс для хлібопекарської галузі.

- Якісним насінням область забезпечена на 121% від потреби, мінеральними добривами - на 92%, бензином - на 89%, дизельним пальним - на 85%. Сільгосптехніка готова до початку весняно-польових робіт на 99%, - зауважив Анатолій Максак. - Наразі аграрії області підживлюють озимі культури. Це роблять під час вегетації рослин для того, щоб отримати хороший урожай.

Ранні зернові вже почали сіяти у Борзнянському і Куликівському районах. А загалом за сприятливих умов (дощової і прохолодної погоди) посівну на Чернігівщині завершать до першого квітня.

Також цьогоріч працівники сільськогосподарської галузі планують добудувати сім об'єктів тваринництва, зокрема п'ять доїльних зал та по одному об'єкту птахівництва й свинарства.

Зважаючи на позитивну динаміку розвитку аграрної галузі області, журналістів цікавило, чому в Чернігові така висока ціна на картоплю. Адже відомо, що торік її виростили близько 1,4 тонни в розрахунку на одного жителя області. Як пояснив Анатолій Максак, ціну на товар формує попит. Навесні картопля завжди дорожчає, оскільки її зберігання доволі затратне. На думку директора департаменту агропромислового розвитку, виробники мають продавати сільгосппродукцію без посередників. Для цього в Чернігові селянам пропонують місця на ринку «Привокзальний». Аналогічна ситуація і з цінами на м'ясо та сало.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"