РЕЗОНАНС

Обладнання для качиної ферми вже два роки зберігають в Острі

Понад два роки тому на Козелеччині розгорнувся скандал з приводу будівництва величезної качиної ферми неподалік Остра на 10,8 мільйона голів, яка не має аналогів навіть в Європі. Тоді газета «Чернігівщина» у №41 від 10 жовтня 2013 року детально описувала ситуацію, яка здійняла хвилю невдоволень з боку селян навколишніх сіл щодо будівництва «унікального підприємства». Найбільше обурювалися жителі Євминки. Бо саме на цей населений пункт, де з одного боку ліс, а з іншого - річка Десна, припадає левова частка землі, яку використовуватиме велика українська аграрна група, що має переробні підприємства по всій Україні. Місцеві мешканці абсолютно не раділи потенційним інвестиціям і робочим місцям, а навпаки – гнівалися, мовляв, екологічна катастрофа неминуча. Тривалий час про будівництво ніхто не говорив, начебто вичікували... Люди потихеньку продовжували збирати підписи і писати листи до чиновників різних інстанцій з надією, що ті допоможуть зупинити сумнозвісне будівництво. А ТОВ «Регіонпродукт-Україна» (фірма, що реалізує проект будівництва птахофабрики) потихеньку завозило виробниче обладнання для подальшого монтажу фабрики. Більше того, нам вдалося відшукати господарське товариство в Острі, на території якого зберігається частина устаткування на мільйони гривень для майбутньої качиної ферми.

 

Два роки поспіль ТОВ «Регіонпродукт-Україна» орендує величезні приміщення у місцевого підприємства ПАТ «Остерський Агротехсервіс».

Голова наглядової ради публічного акціонерного товариства Іван Данилець не приховує, що згадана фірма справно платить за оренду понад чотирьох тисяч квадратних метрів з тих пір, як розпочалися суперечки щодо будівництва птахофабрики.

«Нині основний напрямок нашого агротехсервісу – здача в оренду складських та офісних приміщень, – розповідає Іван Прокопович. – На жаль, малий бізнес нині не розвивається, а навпаки – занепадає. Фермери у нас тепер не орендують ангарів. Тому викручуємося як можемо. Кому потрібно, тому й надаємо приміщення. Інвестори, які реалізують будівництво качиної ферми на території Остерської міської і Євминської сільської рад, справді орендують у нас чотири з половиною тисячі квадратних метрів. Там знаходиться їхнє виробниче обладнання. Окрім нас, вони зберігають своє оснащення ще у «Заготзерні». Але яку «квадратуру» там вони орендують, я не знаю».

У свою чергу, представники ТОВ «Регіонпродукт-Україна» запевняють, що працюють у правовому полі, прозоро та відкрито. Майбутній комплекс включатиме в себе інкубатор, площі для утримання батьківського поголів’я та відгодівлі каченят, забійний цех, комбікормовий завод зі складом для зберігання зерна і навіть біогазову установку.

Але постає запитання, чому, коли все так чудово, на території Кіровоградщини, звідки сам інвестор, будівництво заборонили. До речі, під тиском місцевих жителів. А Козелеччину, виходить, питання забруднення води, повітря... не хвилюють? Чи, може,  на Чернігівщині громадські слухання вже хтось відмінив?

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"