Нові імена вулиць Чернігова

Слово редактора

Вже неодноразово наші читачі зверталися до редакції з проханням роз’яснити, на честь якого земляка, важливого для історії, чи якої події перейменовано багато вулиць обласного центру. Отож і розпочнемо серію публікацій про нові назви вулиць. Нехай наші читачі відчують не лише патріотичні мотиви, а й історико-культурний потенціал у назвах великих і малих вулиць Чернігова. Матиме це ще й практичне значення, адже знайти потрібні установи, навчальні й лікувальні заклади, друзів, знайомих і родичів буде легше як мешканцям обласного центру, так і його гостям.

 

Частина вулиці 50 років ВЛКСМ (стара назва) – вулиця Козацька (нова назва)

Носила назву 50 років ВЛКСМ з 1968 року. До цього ж часу вона іменувалася Новогромадською. Проте комісія з перейменувань вирішила вшанувати козаків, адже з 1620 року їм давали ділянку під забудову в межах міста і ціле поле за його межами. Важливо пам’ятати, що у 1649 році виник Чернігівський козацький полк і значна частина чернігівців місцевого походження мають козацьке коріння. Також назва підкреслює, що Чернігівщина – край козацьких столиць, якими у свій час були Батурин і Глухів.

 

Частина вулиці 50 років СРСР (стара назва) – вулиця Всіхсвятська (нова назва)

Перейменовано на Всіхсвятську, оскільки на цій вулиці розташовується собор Всіх святих Чернігівських, закладений у 2000 році. Таке рішення не випадкове, адже Чернігівщина дала світові чи не найбільше українських святих – 26. Усім відомі славні імена князя Ігоря, мучеників за віру князя Михайла і боярина Федора, преподобного Антонія Печерського – засновника Києво-Печерської лаври, просвітителів Данила Туптала й Івана Максимовича – засновника Чернігівського колегіуму.

 

Вулиця Антонова-Овсієнка В. А. (стара назва) – вулиця Успенська (нова назва)

Цій вулиці повернута стара назва, яка згадується в історичних документах ХІХ століття і походить від собору Успіння Пресвятої Богородиці на території Єлецького Успенського монастиря, саме на який і виходить вулиця.

 

Вулиця і провулок Арсенальців (стара назва) – вулиця і провулок Подусівська (-ський) (нова назва)

Ці території розкинулися на Старій Подусівці – невеличкому приміському хуторі, який розташовувався у Подусівському лісі, що вперше згадується в царській грамоті 1709 року. Подусівка виникла на землях, що належали чернігівській родині Подусів, від чого і походить назва.

 

Вулиця Артема (стара назва) – вулиця Ганжівська (нова назва)

Вулиця названа на честь поміщика Андрія Ганжі, котрий жив на Ганжовщині – місцевості на північній околиці Чернігова, де був розташований його маєток.

 

Вулиця Воїнів-інтернаціоналістів (стара назва) – вулиця Олега Міхнюка (нова назва)

Стара назва закріпилась у радянські часи на знак пошани загиблих у війні в Афганістані. Термін «воїн-інтернаціоналіст» не є коректним сьогодні, коли відомо про антидемократичну сутність зовнішньої політики СРСР та введення радянських військ в Афганістан. Тож тепер вулиця названа на честь Героя України, військового і громадського діяча, ветерана війни в Афганістані, засновника Української спілки ветеранів Афганістану. Олег Міхнюк, уродженець селища Мала Дівиця на Прилуччині, очолив знамениту Восьму сотню на Майдані, до якої входили колишні воїни Афганістану під час революції Гідності, був добровольцем батальйону «Айдар», кавалер численних орденів та медалей. Мав активну громадянську позицію і висловлював її прямо і вчасно: в квітні 2014 року опублікував статтю в «Українській правді», в якій розкритикував стан справ в українській армії за підсумками російського вторгнення в Крим. 20 серпня 2014 року загинув на Луганщині під час бойових дій за містечко Новосвітлівка, на трасі Краснодон-Луганськ. Присвоєно звання Герой України. Ім’я О. Міхнюка увіковічене у назві вулиці, тож пам’ятаймо своїх героїв та пишаймося їхніми подвигами!

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"