Новгород-Сіверська громада продає Леніна


 

Пам’ятник Леніну з Новгорода-Сіверського продадуть на аукціоні через систему «Прозоро». Бронзовий вождь вагою 4,2 тонни і заввишки п’ять метрів значиться як об’єкт малої приватизації комунальної власності. Торік наприкінці червня бронзову статую оцінили у 393 тисячі 750 гривень.

 

Як повідомили в Новгород-Сіверській міській раді, приватизація колишнього пам’ятника буде проводитися відповідно до вимог Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна», Порядку проведення електронних аукціонів для продажу об’єктів малої приватизації та визначення додаткових умов продажу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.05.2018 №432 (зі змінами).

Значиться, що покупець об’єкта приватизації повинен відповідати вимогам, передбаченим у статті 8 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна».

Стартова ціна об’єкта для кожного із способів продажу (без урахування ПДВ) на аукціоні без умов – 393 тисячі 750 гривень, а розмір реєстраційного внеску –1300 гривень.

Відповідно до умов продажу, власником об’єкта може стати покупець, що в ході торгів запропонував за нього найвищу ціну. Саме покупець здійснюватиме самовивіз та визначатиме подальше використання вторинної сировини (бронзи, вагою 4200 кілограмів).

Покупець повинен оплатити повністю ціну продажу об’єкта приватизації не пізніше тридцяти днів з дня підписання договору купівлі-продажу.

Нагадаємо, новгород-сіверський Ленін був останнім пам’ятником «вождю» в Україні. Його демонтували у ніч з восьмого на дев’яте жовтня 2016-го року. Демонтаж тривав понад шість годин, а процесом керував особисто тодішній градоначальник Олег Бондаренко.

Покійний Олег Бондаренко став першим міським головою, який виставив Леніна на аукціон. За кошти, вилучені від продажу скульптури, він планував упорядкувати місто. Українські поціновувачі соцреалізму кілька разів пропонували градоначальнику продати їм пам’ятник за ціною металобрухту.

Автором новгород-сіверського Леніна є відомий скульптор Іван Зноба. Він був одним із найпопулярніших представників соцреалізму. Серед робіт Івана Зноби – монумент Жовтневій революції на Майдані Незалежності у столиці, який демонтували у 1991 році. Та чи не найвідомішим творінням скульптора є найбільший у світі пам’ятник Тарасові Шевченку – 20-метрова постать Кобзаря у Дніпрі.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"