Новації державної реєстрації прав на земельні ділянки

 

На сьогоднішній день земля, як об’єкт для розвитку сільського господарства, аграрного бізнесу та отримання прибутку, притягує до себе все більше і більше уваги.

Держава намагається максимально захистити права кожної людини та юридичної особи на землю, а тому у сфері земельних відносин розробляються та приймаються нові нормативно-правові акти,  запроваджуються нові електронні сервіси та взаємодії між реєстрами.

У зв’язку з останніми змінами, що відбулися в законодавстві нашої держави, зареєструвати речові права на земельні ділянки стало ще простіше.

Так, з липня 2017 року запроваджено та налагоджено інформаційну взаємодію між Державним реєстром речових прав на нерухоме майно та Державним земельним кадастром, завдяки цьому державні реєстратори мають доступ до відомостей про земельну ділянку, у тому числі про власників, користувачів земельної ділянки. Такий доступ забезпечується шляхом формування державним реєстратором прав на нерухоме майно за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав пошукового запиту за кадастровим номером земельної ділянки.

Таким чином, відтепер, для проведення державної реєстрації права  власності, права оренди на земельну ділянку заявнику не потрібно заздалегідь замовляти та подавати державному реєстратору витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, адже державний реєстратор під час формування та реєстрації заяви щодо державної реєстрації прав на земельну ділянку автоматично отримує відомості Державного земельного кадастру про таку земельну ділянку, у тому числі з метою перевірки її кадастрового номера щодо його наявності та автентичності, а також з метою встановлення наявності відомостей про власників, користувачів такої земельної ділянки та відповідності таким відомостям про власників, користувачів відомостей, зазначених заявником у заяві.

А тому, для реєстрації речового права на земельну ділянку заявнику наразі достатньо пред’явити державному реєстратору документ, що посвідчує особу заявника, а також подати документ, що підтверджує сплату адміністративного збору за державну реєстрацію відповідного речового права (або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати адміністративного збору за державну реєстрацію прав), та документ, який підтверджує виникнення того чи іншого речового права на земельну ділянку – права власності, права оренди, права постійного користування тощо.

Також, у грудні 2017 року було внесено ряд змін, які стосуються порядку проведення державної реєстрації на земельні ділянки.

         Зокрема, передбачається, що державна реєстрація права власності на земельну ділянку, реєстрацію якого проведено до 1 січня 2013 року, відповідно до законодавства, що діяло на момент його набуття, проводиться виключно за умови наявності відповідних відомостей про зареєстровані права в Державному земельному кадастрі. При цьому, відсутність такої інформації в Державному земельному кадастрі технічно унеможливить подальші дії та призведе до відмови в державній реєстрації прав.

Крім того, передбачено автоматичне перенесення відомостей про власників, співвласників земельної ділянки, відомостей про інші речові права на земельну ділянку та суб’єктів зазначених прав  з Державного земельного кадастру до Державного реєстру прав під час проведення державної реєстрації на таку земельну ділянку в Державному реєстрі прав.

Ще однією новацією є спрощення державної реєстрації права власності на земельну ділянку у разі втрати, пошкодження чи псування державного акта на право власності чи постійного користування земельною ділянкою, на підставі яких було зареєстровано права власності чи інше речове право до 01 січня 2013 року.

Тепер заявник не зобов’язаний подавати копію примірника втраченого, пошкодженого чи зіпсованого правовстановлюючого документа та оголошення про втрату такого документа, як це було передбачено раніше.

Для реєстрації права власності або права постійного користування на земельну ділянку в такому випадку використовуються відомості з Державного земельного кадастру  .

         Зазначені новації, як очікується, повинні зменшити рейдерство і сприяти посиленню захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок.

 

Головний спеціаліст відділу взаємодіїї з субєктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області  А.О. Оліфіренко

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"