Носівсьий цукровий завод буде закрито?

Цього року заплановано закрити мало не кожен другий цукровий завод. Виробляти солодкий пісок виявилося невигідно. На Чернігівщині з цукрозаводів поки що працюють лише Линовицький на Прилуччині та Носівський. Останній, як відомо, пережив уже й банкрутство, і два роки простою, але в 2010 році все ж таки відновив виробництво. Та «солодкого життя» у заводу не склалося.

 Про це кореспондент «Чернігівщини» дізнавалася у заступника з виробництва Індустріальної молочної компанії Володимира Старостишена. Відомо, що віднедавна саме ця компанія володіє заводом.

 За словами аграрія, за минулий рік цукровий завод працював у... збиток. Нинішнього року очікують на дещо менші втрати. Але ж і обсяги виробництва довелося скоротити.

 «Нині на цукровому складі лежить сім тисяч тонн цукру, який нікому не потрібен, - говорить пан Старостишен. - Навіть по п’ять тисяч гривень за тонну ніхто не хоче брати, тоді як планка рентабельності -п’ять з половиною тисяч. Я вважаю, що треба сіяти ті культури, які дають прибуток. А не буряк, горох, ячмінь, які вже давно є збитковими. Слід бути ефективними, щоб селу допомагати, соціальні програми виконувати, пайщикам достойно платити. Ми живемо в ринкових умовах. Навіщо займатися популізмом? Завод у минулому році дав 14 мільйонів гривень збитку, а в цьому році очікуємо збиток у 8-9 мільйонів. Людям треба зрозуміти: або ми сьогодні будемо тримати завод і завтра залишимося банкрутами без роботи, або розвиватимемо ті галузі господарства, які приносять очікувані прибутки. Ми ж не міністерство соціального захисту, а бізнес-структура. Людей обдурювати не хочемо, тому відверто кажу: якщо не ми, то інші закриють...».

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"