Ніжинські хористи кращі з кращих

Академічний хор Ніжинського училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької під керівництвом Любові Дорохіної та Ірини Могильної здобув перемогу на міжнародному фестивалі-конкурсі мистецтв «Чорноморський бриз» у номінації «Вокальне мистецтво. Академічний вокал», який відбувся в Одесі на початку жовтня. Оцінювання учасників конкурсу відбувалось шляхом відкритого голосування за 10-бальною шкалою. Після акапельного виступу нашого хору судді не могли стримувати емоції, кожен із членів журі відзначив їх найвищим балом.

Відчути морський бриз приємно навіть у середині осені, і це неодноразово доводив фестиваль мистецтв, який щороку збирає в Одесі виконавців із різних міст України, Білорусі, Молдови та Росії. Не став винятком і цей рік: з 6 по 9 жовтня місто-герой зібрало разом людей, які бажають відродити і підтримати творчість національних культур. У рамках фестивалю учасники мали змогу завести корисні контакти і налагодити зв'язки з представниками свого кола. Самі ж змагання проводилися в декількох номінаціях: вокальне мистецтво (естрадний вокал, народний вокал, академічний вокал, джазовий вокал); хореографічне мистецтво (танці народів світу, народна стилізація, класична хореографія, сучасний естрадний танець, бальна хореографія; оригінальне мистецтво (художнє читання, естрадні мініатюри, театри мод та модельні агентства, інструментальна музика, цирк).

Головне – зацікавити

Показати свій талант і позмагатися за перше місце вирішили і вихованці Ніжинського училища культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької, які, власне, і здобули перемогу. Не сумнівалася в своїх вихованцях і директор училища Людмила Єрмольченко. Це не перша нагорода хору, адже він  — учасник багатьох фестивалів і конкурсів, у яких неодноразово виборював перші місця.

«Це однорідний жіночий хор, – розповідає Людмила Лаврентіївна. – В ньому співають не тільки студенти зі спеціалізації «Академічний спів», але й студенти спеціальності «Народні інструменти». Діти грають на народних інструментах і мають гарні вокальні дані, то чому б їм не спробувати себе в академічному співі. Розвитку дитини сприяє не спеціалізація, а в першу чергу керівник, а керівник там чудовий. Кандидат мистецтвознавства, відмінник освіти України, доцент Любов Дорохіна. Саме вона об’єднала і зацікавила наших студентів у створенні цього хору. По-перше, підбором репертуару, по-друге, тим, що вона постійно залучає їх до участі в конкурсах. І це дуже добре, бо якщо колектив не виступає, то він довго не протримається. Адже виступи, участь у конкурсах – це повітря колективу, яким він дихає. Діти відчувають, що у них є перспектива. Також багато працює з хором і викладач І категорії Ірина Могильна. Саме вона робить аранжування на всі пісні. Наш академічний хор бере щороку участь у престижних всеукраїнських міжнародних фестивалях і конкурсах у різних містах України. Також були в Польщі та Болгарії. У їхньому  репертуарі твори духовної музики — як вітчизняної, так і зарубіжної, класика, багато творів сучасних авторів».

500 євро як бонус

«Діти повернулися додому не тільки з дипломом переможця, а ще й із сертифікатом на 500 євро, – розповідає пані Людмила. – Його нашим студентам вручили, аби вони мали можливість поїхати і представити училище, наше місто, нашу країну і свою хорову пісенну культуру за кордоном, а саме в Болгарії. У червні 2017 року там відбудеться міжнародний фестиваль. За ці кошти діти матимуть змогу оплатити проживання. І я обов’язково дам їм дозвіл поїхати до Болгарії. В хорі є випускники, але ми намагатимемося провести так державні іспити, щоб діти все ж таки поїхали».

***

Вітаємо Академічний хор і викладачів із заслуженою перемогою і бажаємо їм нових творчих успіхів!

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора і з архіву училища

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"