Ніжинська районна лікарня: передати не можна залишити


 

Медики Ніжинської центральної районної лікарні стали заручниками протистояння політиків і влади різних рівнів. Чиновники з ніжинської мерії спочатку заявляли, а зараз наполягають на тому, щоб лікарню передали в управління місту. Натомість районна влада та три наближені сільські громади відстоюють позицію передачі медичного закладу в їхнє управління. Кажуть, якщо передати районку місту, то з часом її чекає оптимізація, а відтак якісна медицина для мешканців сільської місцевості стане малодоступною.

 

Проблема збереження колишніх районних лікарень особливо гостро постала по завершенню процесу децентралізації. Ті громади, які отримали у власність приміщення, а їх бюджети – податки на доходи фізичних осіб, згодом впритул зіштовхнулися з проблемою небажання співфінансувати медзаклади сусідніми громадами, утвореними на території колишніх районів. Аргументи сторін ідентичні: керівники громад здебільшого кивають на те, що хто отримує ПДФО – той і фінансує, а власники медзакладів необхідність співфінансування аргументують тим, що вони надають послуги мешканцям сусідніх громад. Ця історія крутиться по колу вже кілька років, а кінця-краю їй не видно.

Один із корпусів Ніжинської районки

 

Ніжинська центральна районна лікарня до цього часу залишається комунальним некомерційним підприємством Ніжинської районної ради. З 2020 року лікарня уклала договори з Національною службою здоров’я України по програмі медичних гарантій. Пацієнтам надається стаціонарна та амбулаторна допомога за спеціальностями: анестезіологія, ендокринологія, ендоскопія, інфекційні хвороби, кардіологія, лабораторна діагностика, неврологія, отоларингологія, офтальмологія, педіатрія, рентгенологія, стоматологія, терапія, травматологія, урологія, ультразвукова діагностика, функціональна діагностика та хірургія. Потужність ліжкового фонду – 125 ліжок, поліклінічного (консультативно-діагностичного) відділення – 340 відвідувань за зміну. Ніжинська районка є доволі потужним закладом ще й в плані професійності медперсоналу, адже має в штаті 44 лікаря, 93 середніх медичних працівників, 50 молодших медпрацівників і 43 працівника допоміжних служб.

Фінансові показники вказують на те, що лікарня здатна себе утримувати

З фінансового звіту установи

 

Попри те, що районна рада, згідно закону, має передати лікарню в управління громадам, тяганина з її передачею триває вже другий рік, а аргументи стають все більше заплутаними. І ось під час крайньої сесії Ніжинської районної ради до зали на голосування винесли питання передачі центральної районної лікарні в комунальну власність Вертіївської сільської ради. Голосуванню передувала потужна кулуарна та інформаційна кампанія з боку представників Ніжинської міської ради, яким вдалося зірвати це питання.

Список депутатів, які голосували за Ніжин

Більшість - за Вертіївку

 

Для прийняття рішення не вистачило одного голосу – 21 «За» з 22 необхідних, відтак лікарня і надалі залишається у підвішеному стані, предметом подальшого протистояння.

Радник Ніжинського міського голови Сергій Охонько:

«Разом з Іриною Грозенко вчергове зверталися до депутатів районної ради – залишити районну лікарню в Ніжині, а не передавати до Вертіївки. Всі адекватні люди розуміють, що фінансових можливостей утримувати і розвивати лікарню у Вертіївської ТГ немає, і що така передача – це практично злочин, адже призведе до руйнації цього закладу і колективу. І навпаки, передача до Ніжинської громади дає шанс на створення потужного медичного хабу на базі трьох закладів: пологового будинку, районної та міської лікарень, який би надавав послуги не тільки для ніжинців, але й для жителів району.

Ситуація на пленарному засіданні сесії райради була складна, адже на депутатів районної ради тиснули вже не вперше і, за попередньою інформацією, «зацікавлені» в передачі закладу до Вертіївки особи вже хизувалися, що голосів у них достатньо. Однак після нашого виступу та відкритого обговорення в черговий раз спроба змусити районних депутатів передати Ніжинську районну лікарню провалилась.

Від себе хочу звернутися саме до депутатів, які живуть у Ніжині і голосують за практичне знищення комунальної лікарні: про що ви думаєте? Я розумію, що у когось є питання працевлаштування чи особисті відносини, але ж вам та вашим близьким, вашим дітям жити в Ніжині, як ви їм поясните свої дії? Хотів би подякувати секретарю НМР Юрію Хоменку та депутату НМР Валерію Гавриленку, які були присутні на сесії і підтримували позицію щодо передачі лікарні місту та всім депутатам, які тим чи іншим шляхом утримались від хибного кроку».

Депутат Ніжинської районної ради Анатолій Хавило, фракція «Слуга народу»:

«Біда в тому, що за словами представників міської ради вони й надалі планують зберегти районну лікарню як окремий медичний заклад. Стояло б питання утворення єдиного медичного закладу на основі районної та міської лікарні – проголосував би двома руками. Я ставив це питання на сесії, але відповіді так і не отримав. Місто з районом не можуть домовитись, а постраждають прості селяни. А тут ще й нардепи вмішались. Я – за новий лікувальний заклад, з новим Статутом, в якому все буде прописано, з новим керівником... Однак після того, як в цю тему в'їхали нардепи це буде зробити непросто».

Депутат Ніжинської районної ради Микола Шкарупа, фракція «Радикальної партії Олега Ляшка»:

«Питання передачі районної лікарні мусолиться вже більше року. Ми усвідомлюємо, що як тільки районна рада прийме рішення про передачу районної лікарні міській владі, то вони через рік або менше почнуть займатись оптимізацією. Там є приміщення, є територія, якісна лабораторія. Тому міський голова всіма правдами і неправдами бореться за ласий шматок. А нас як депутатів з району турбує те, що будуть робити найближчі громади і мешканці об’єднаного району. Місто так туманно про це говорить, що така передача дасть для ніжинської громади. Моя думка така: передати лікарню на баланс Вертіївській громаді, але при передачі поставити умову і прописати питання можливого обслуговування всіх пацієнтів з Ніжинського району. На жаль, цього разу в нас не вистачило одного голосу. Я впевнений, що Ніжину ця лікарня цікава виключно як комерція, а медицина і доступ населення до послуг їх не цікавить. Дві лікарні Ніжин утримувати не буде».

Очільник Крутівської територіальної громади Олег Бузун:

«На сесії районної ради 21 депутат проголосував за спільну позицію громад колишнього Ніжинського району, а це – Крутівська, Вертіївська, Талалївська та Лосинівська. Ми аргументуємо свою позицію тим, що це наша спільна власність, бо це не власність районної ради, а власність територіальних громад. Ми хочемо залишатись власниками, і тому, передаючи лікарню у Вертіївку, районна рада виходить із засновників, а ми вчотирьох залишаємось засновниками. Лікарня надалі фактично залишатиметься районною й буде обслуговувати населення всього Ніжинського району, в тому числі і міста Ніжина. Мова про перенесення чи переміщення лікарні не йде, йде мова про перереєстрацію адміністративного центру, переноситься адреса. На мою думку, чому лікарню не можна передавати місту? Увесь цей час район вкладав в лікарню ресурси, держслужбовці скидались зарплатами, бюджетами сільських рад, агропідприємства туди постійно щось купували. Чому ми повинні подарувати це місту без компенсації? Це морально-етичний бік. Якщо ж брати фінансовий бік питання, то ПДФО (податок на доходи фізичних осіб, – Авт.) піде за місцем реєстрації, а це – близько 3 мільйонів гривень. Математика така: десь до 4 мільйонів гривень лікарня щороку витрачає на комунальні послуги, тобто, грубо кажучи, на чотири громади залишається один мільйон гривень для компенсації. Для нас це не проблема. До того ж у Вертіївці серйозний бюджет – під 90 мільйонів гривень, а може, вже й більше. Я переконаний, що місто використає приміщення та землю, а ПДФО вони використовували всі ці десятиліття і зараз використовують на власний розсуд. Що зараз заважає створити єдине містечко? Давайте сідати за стіл переговорів, є закон про співпрацю громад. Що заважає? Ніщо! Тут три основні нюанси, які цікавлять місто Ніжин: приміщення, земля і гроші від ПДФО. Медицина їх не цікавить».

Керівник Вертіївської територіальної громади Федір Лозян:

«Коли ніжинські керівники говорять за фінансування, запитайте у міської ради: скільки грошей вони виділяли на цю лікарню? Вони її хоча б раз фінансували? Я відповім: міська рада ні разу грошей на лікарню не виділяла. ПДФО вони також використовують як забажають, на власний розсуд. А лікарню завжди співфінансували громади, навіть не маючи ПДФО від неї, тому проблем після перереєстрації не буде взагалі. У нас були і є плани по розвитку медзакладу, однак уся ця процедура тягнеться вже другий рік, тому зараз складно щось спрогнозувати. Хочу наголосити: якщо лікарня буде зареєстрована у Вертіївці, для людей нічого не зміниться, мова йде тільки про перереєстрацію. Місто зацікавлене в приміщенні, землі та ПДФО, ми зацікавлені в розвитку лікарні та доступних послугах для населення наших громад».

А ось що думає з цього приводу незалежний експерт, терапевт столичного приватного медичного центру «Медична допомога» Анна Садовська:

«Я як фахівець в сфері медицини (не тільки практичної, але й у сфері організації і управління охорони здоров’я) хочу роз’яснити, когось застерегти, а комусь дати поштовх на зміну своєї думки з приводу даної ситуації. На сьогодні в Україні діє Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», в якому чітко прописано, за рахунок яких коштів громадяни отримують медичні послуги та лікарські засоби, за рахунок яких коштів йде зарплата медичним працівникам. Основою цього Закону є всім відома фраза «гроші йдуть за пацієнтом», тобто в який медичний заклад звернувся пацієнт по медичну допомогу, той заклад і отримує напряму кошти від НСЗУ з державного, не з місцевого бюджету. А далі вже директор (головний лікар) розпоряджається цими коштами. Про які фінансові можливості утримувати лікарню всі говорять? Лікарня сама себе може утримувати за рахунок фінансових гарантій, якщо має на чолі гарного директора-менеджера! Тому в мене виникає зустрічне питання: чому всі хочуть забрати лікарню під себе? Можливо, справа у гарному приміщенні та земельній ділянці, а може, в інших фінансових інтересах? Прикро, що ніхто не хвилюється про своїх громадян і не роз’яснює їм очевидне, а навпаки вводить в оману».

Висновки з написаного, звісно, кожен читач зробить самостійно, але автору тут важко не погодитись в експертом. На жаль, каменем спотикання стала не проблема покращення медичного обслуговування, а земля, приміщення та фінанси, які Ніжин може втратити. Якщо ж у Ніжині значно більше ресурсів, ніж у сільських громадах, а міські чиновники говорять про фінансування медицини, то чому оптимізують освіту та ліквідовують школи?

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"