Негода натворила лиха в громадах


 

Зірвані дахи, цілі села без світла, повалені дерева – такі результати стихії, яка «розгулювала» Чернігівщиною. На минулих вихідних по всій території Чернігівщини було оголошено штормове попередження. І недарма: пориви сильного вітру подекуди сягали 22 м/с, а сніг із дощем накрили область на два дні. Негода за цей час натворила чимало проблем для місцевих громад. У другій половині дня п’ятниці, 14 січня, та в ніч на 15 січня шквальний вітер пошкодив лінії електропередачі, повністю або частково позривав дахи, повалив десятки дерев у всіх районах Чернігівської області.

 

Найбільше постраждали від стихії, напевно, Сосницька та Лосинівська територіальні громади. Там без даху лишилися освітні заклади.

Ввечері 14 січня сильний вітер зірвав дах над спортзалом школи у селищі Лосинівка Ніжинського району. Цей дах відносно новий, його відремонтували у 2018 році. Тоді на капітальний ремонт покрівлі другого корпусу та спортивного залу Лосинівської ЗОШ І-ІІІ ст. витратили 1 мільйон 300 тисяч гривень.

Голова Лосинівської громади Анатолій Стрілець вважає, що дах зірвало через порушення будівельних норм. Та як би там не було, в цій ситуації люди не стали критикувати місцеву владу, а відгукнулися на заклик голови про відновлення даху, який він опублікував 15 січня вранці на своїй сторінці у Фейсбуку. На допомогу прийшли понад 30 місцевих жителів та вчителі навчального закладу: і чоловіки, і жінки.

«Перекинутий дах ми розібрали і склали по частинах. Дуже вдячний людям, які долучилися і допомогли. Нам ще доведеться відновлювати той дах. Тепер лиш думаю, за який кошт і яким чином, – говорить Анатолій Стрілець. – Цей дах великий, понад 200 квадратних метрів. Треба передбачати і кошти, і ресурси, і людей, це проблема для нас. Думаю, він злетів, бо щось неякісно зробили – скоріш за все, покрівля не була закріплена до даху належним чином».

Подібна ситуація сталася і в Сосницькій територіальній громаді. Там шквальний вітер 14 січня повністю зруйнував покрівлю дитячого садка «Сонечко». Його реконструкцію провели у 2019 році. Тоді на покрівлю, утеплення та заміну вікон і дверей витратили понад 9 мільйонів гривень.

«Винних, відповідальних буде встановлено експертизою. На сьогодні працюємо над збереженням майна та можливістю продовження роботи закладу, – написав голова Сосницької ОТГ Андрій Портний на своїй сторінці у Фейсбуку. – Прошу з розумінням поставитись до ситуації та надзвичайних погодних умов по всій країні! Завчасно не призначати винних та не вішати «ярликів», з часом ми матимемо відповіді на всі питання. А з 17 січня вихованці дитячого садка «Сонечко» будуть приймати у дитячому садку «Калинка».

Наразі як у Сосниці, так і в Лосинівці проводять експертизи, оцінюють збитки та можливості надання допомоги. Якщо буде встановлена вина підрядника, то він за свій кошт все буде відновлювати.

Того ж дня були зірвані вітром покрівлі у Чернігові на одній із будівель залізничного вокзалу та на будівлі військової частини в селищі Гончарівське. Частково вітер зруйнував і покрівлю в школі села Ядути Борзнянської ТГ.

 

Без світла сиділи майже 200 сіл

 

Через пориви вітру 14 січня на Чернігівщині без світла залишилися 193 населені пункти, а це 45 647 абонентів. Оскільки буря пошкодила повітряні лінії електропостачання, відключено 63 ЛЕП 10 кВ, 873 трансформаторні підстанції. Загалом без електрики залишились 110 сіл в Чернігівському районі, 16 – у Корюківському, 25 – у Ніжинському, 20 – Новгород-Сіверському та 13 – у Прилуцькому районах.

Найбільше постраждала Козелецька громада, там без світла були 48 населених пунктів.

«Штормові пориви вітру спричинили відключення одразу 17 повітряних ліній 10 кВ на цій території, – говорить заступник директора технічного з надійності та якості розподілу електроенергії АТ «Чернігівобленерго» Сергій Полішко. – Через відключення 179 трансформаторних підстанцій без електропостачання залишилося 48 населених пунктів (11004 споживачі)».

 

Повалені дерева та новорічні ялинки

 

Шквальний вітер за дві доби повалив чимало дерев по населених пунктах Чернігівщини. Чимало – на автошляхах. За інформацією Служби автомобільних доріг в області, вони прибрали 32 стовбури дерев з доріг. Також буревій повалив дерево поперек автодороги Р-83 «Корюківка-Сновськ». Про це повідомляла патрульна поліція області. Поліцейські Корюківського райвідділу поліції звільнили автодорогу. Нині рух відновлений.

Також від сильного вітру постраждали і новорічні ялинки Носівки, Бобровиці, Лосинівки та Коропа. Дерева, які були встановлені на центральних площах цих містечок, не витримали сильного вітру і повалилися.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото з мережі Інтернет

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"