Недитячі проблеми дитячого садочка або Віз попереду коня?

 

У селі Новий Биків, що на Бобровиччині функціонує ясла-садок «Яблунька», який відвідують діти з сусідніх населених пунктів. Все б то наче й нічого, адже батьки мають право на власний розсуд обирати дошкільний навчальний заклад для своїх чад, незалежно від місця проживання та  реєстрації. Та виявляється, що десять маленьких петрівських дошкільнят стали причиною невиплати працівникам садочка заробітної плати. Як таке могло статися, спробували розібратися, поспілкувавшись з керівництвом двох сіл та ДНЗ, яке стало епіцентром проблеми.

«У «Яблунці» виховується 68 дітей. З них десять із села Петрівка, троє з Гаврилівки та двоє з Козацького. У минулому році петрівська дітвора нам обійшлася у 160 тисяч гривень. Їхня сільрада перерахувала лише 60 тисяч із зазначеної суми. За період від 1 січня по 15 серпня поточного року їхній борг складає 159 тисяч гривень, - пояснює завідувачка Наталія Єрмак. - Наш сільський голова відмовляється виділяти кошти з бюджету села на виховання дітей іншого населеного пункту. А Петрівський керманич каже, що грошей нема. Тепер чи отримаємо ми заробітну плату за серпень залежить від того, хто й коли погасить борг у понад півтори сотні тисяч гривень».

«Доки голови вирішують, хто й кому винен, працівники садочку сидять без зарплати. Ми з чоловіком удвох працюємо в ДНЗ. Вибачте, де нам брати кошти на життя? Голова каже, мовляв, грошей нема, що я зроблю... Але при чому тут ми, батьки і тим паче діти?, - обурюється голова профспілкового комітету закладу Оксана Коморна.

Нещодавно від виконавчого комітету Новобиківської сільської ради на ім’я сільського голови Петрівки Миколи Малашти надійшов лист. Цитую: «Фактичні видатки на утримання дитячого ясла-садка становлять 1 290 361, 47 гривень. Загальна кількість дітоднів за вказаний період 4 729, з них дітоднів села Петрівка 557. Фактично витрачено на дітей села Петрівка 159 202,00 грн. Просимо вказану суму коштів перерахувати на рахунок місцевого бюджету Новобиківської сільської ради. На утримання дитячого садка немає кошторисних призначень та коштів для виплати заробітної плати працівникам дитячого садочка «Яблунька».

У сільського голови Петрівки своє бачення даної ситуації. Першою і основною причиною обставин, що склалися, він називає підводні течії децентралізації.

«Це політичні амбіції через те, що ми не захотіли з ними об’єднуватися в єдину Новобасанську теріторіальну громаду, - говорить Микола Малашта. - По-перше, немає жодного офіційного документа, що Петрівська сільська рада зобов’язана сплачувати до бюджету Нового Бикова кошти на виховання дітей, які проживають у Петрівці, а садочок відвідують у Бикові. Взагалі, ці кошти йдуть з державного бюджету. Я сказав Михайлу Корнобаю, як тільки дадуть нам дотацію, гроші поверну. Так було всі роки, а тут вже питання ребром стало. Почали їздити по батьках, налаштовувти їх проти мене, мовляв, ваш голова не дає грошей з бюджету на дітей. Потім надіслали листа у сільраду: без печаті, з підписом завідуючої та бухгалтера. Навіть без підпису голови, але з досить пристойною сумою. Якщо порахувати, то дітодень петрівського дошкільня обходиться у 285 гривень. До того ж батьки несуть всю городину: картоплю, моркву, буряк, цибулю, капусту. А ще доплачують 20 гривень на харчування щодня. Виходить понад три сотні плюс продукти. В той час як в райцентрі Бобровиця дітодень обходиться в 150 гривень».

«В цю суму входять всі витрати: і на зарплату няням, і на комунальні послуги та енергоносії, на харчування... Тому й цифра така, - пояснюють у бухгалтерії Новобиківської сільської ради. – З державного бюджету ми отримуємо суму в розрахунку на дітей села Новий Биків, а не всіх відвідувачів садочка».

Сільський очільник Михайло Корнобай переконує, що про дітей він дбає насамперед. Для потреб садочка та школи щороку виділяються чималі суми з сільського бюджету: на ліжка, пекарські шафи, музичне обладнання та інше.

«Я голова і маю звітувати перед своїми виборцями куди витрачені гроші з бюджету. Що я їм скажу, що знову за петрівських дітей заплатив. Вибачте, у кожному бюджеті є вільні залишки. От Петрівський  голова нехай їх і використає, щоб нам борг повернути. А то він дороги ремонтуватиме у своєму селі, а я за його дітей платитиму. Дітей ніхто не виганяє. Але треба, щоб батьки дошкільнят вплинули на голову. Бо не знаю, як довго витримає персонал «Яблуньки» працювати на безкоштовній основі...».

Доки сільські голови вирішують де чиї діти і хто має за них платити, батьки свого рішення з приводу вибора ДНЗ змінювати не збираються. І закон на їхньому боці.

«Ясла-садок у Бикові відвідує моя найменша донька Аня. Дві старші дівчини теж ходили в цей заклад, нині навчаються у Новобиківській школі. Ніколи ніяких проблем не виникало, - запевняє тато вихованиці ясла-садочка «Яблунька» Валерій Білановський. - У нашому селі дошкільного закладу немає. Щодня ми самостійно возимо дітей у «Яблуньку» за п’ять кілометрів. Та це для нас найзручніший варіант. Іншого вибору нема, коли батькам треба працювати, щоб заробити на життя родини. Тож возитимемо, як і возили. А якщо нас не впустять у садок – це буде грубе порушення законодавства. Вони собі громади організовують, а ми маємо від цього страждати?..».

«Державну субвенцію за 2017 рік у сумі 900 тисяч гривень ми перерахували на дитячий садок. Район їм нічого не винен, - пояснює голова Бобровицької райдержадміністрації Василь Кучерина. – У них там дуже дорогий ліжкодень у садку. Я питаю чому так? А вони, мовляв, ну ми ось паркан робили, іграшки купували, постіль... Але ж хіба ці витрати мають враховуватися в дітодень? Звісно ні! До кінця року ще три місяці. 70 тисяч ми їм знайшли, щоб закрити серпень місять по заробітній платі вихователям. А як далі буде? На це питання важко відповісти. Але діти ні в якому разі не мають страждати, бо, здається, тут відчутний політичний присмак». 

Чи бути Новобасанській громаді чи ні – покаже час та рішення Феміди. Та гра у добровільно-примусове об’єднання, здається, уже розпочалася. Схоже, що віз опинився попереду коня. Прикро лише, що в епіцентрі політичних розбіжностей опинився дитячий садок.

 

                                     Сніжана БОЖОК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"