Не така страшна лісозаготівля, як її малюють псевдоекологи

Так влаштований сучасний інформаційний простір, що головна форма діяльності лісівників – лісозаготівля – зазвичай підпадає під жорстку критику з боку «екологічно» налаштованих авторів. Головною думкою подібних опусів є: «Скоро взагалі весь ліс вирубають, а нашим нащадкам залишать пустелю!». Ця думка досить ефективно транслюється у суспільство, і ось вже лісівники вимушені вислуховувати невдоволення від місцевих жителів щодо вирубок у лісах.

 – Подібне ставлення до лісозаготівлі викриває поверхневий погляд на діяльність лісгоспу, коли люди не розуміють суті роботи лісівників, а керуються у своїх висновках переважно модним сьогодні кліше «ліс рубати погано!». Проте мало хто замислюється нині, що переважна більшість існуючих нині лісів мають штучне походження, тобто насаджені попередніми поколіннями лісівників. Такі ліси потребують постійного догляду, у тому числі й рубок – санітарних, вибіркових, освітлення та інших. Більше того, всі ліси мають свій вік зрілості, після якого настає фаза деградації. Тому заготовляти деревину потрібно своєчасно, інакше втрачається сенс роботи кількох поколінь лісівників, – пояснив ситуацію головний інженер ДП «Городнянське лісове господарство» Олександр Демянцев.

До цього слід додати ще кілька вагомих аргументів від лісівників. Майже десятиліття держава не бере участі у лісовідновленні. Створення нових лісів цілковито покладено на лісгоспи, і ці роботи проводяться виключно за рахунок лісівників. При цьому площі лісових насаджень завжди більші, ніж площі вирубок. Чимало коштів підприємство витрачає й на догляд та охорону лісів. Чого тільки варті витрати на пожежну безпеку, при тому, що ризиковий період триває більше ніж півроку! А головним джерелом прибутку підприємства лишається лісозаготівля. Очевидний і висновок: не буде лісозаготівлі та вирубок – не буде й догляду та охорони лісів.

Щоб побачити на власні очі як відбувається лісозаготівля у господарстві ми побували на двох ділянках у Невклянському лісництві. На першій з них працює бригада ТОВ «Слов’янські шпалери» з Корюківки, оснащена високотехнологічними машинами – харвестером та форвардером. Обидві для не призвичаєного ока виглядають як техніка з науково-фантастичного фільму. Харвестер – це спеціальний лісовий комбайн, який валить ліс і розпилює колоди на частини, придатні для подальшого транспортування й переробки. Ця машина працює з коліс, без додаткових опор, валить дерева акуратно у потрібному напрямку, практично не завдаючи шкоди підліску та лісовій підстилці. Форвардер – це сучасний трелювальник, який підбирає колоди, вивозить з ділянки та завантажує на лісовози.

– Окрім акуратності робіт, ці машини значно зменшують логістичні витрати підприємства. Маємо можливість завантажувати лісовози замовників безпосередньо біля ділянки, без доставки на нижній склад. Прямо на ділянці проводиться й електронний облік та маркування заготовленої деревини, – розповів лісничий Невклянського лісництва Анатолій Лошик.

Прохідну рубку на іншій ділянці здійснюють вручну. Бригада з трьох досвідчених спеціалістів цілком справляється із лісозаготівлею у вибірковому режимі. Лісоруб Сергій Синельник, звалювальник лісу Юрій Редькович та тракторист Віктор Лебенок заготовляють акуратні стоси колод, залишаючи на лісозаготовці чистий та охайний майданчик. Лісівники жартують: «Працюємо не гірше за харвестера!».

Такий дбайливий підхід – не розкіш, а необхідність, бо навесні цим самим лісівникам доведеться садити нові ліси на цих самих ділянках. Тож готують площі під майбутні культури заздалегідь. Так само заздалегідь, з науковим підходом відводяться ліси й під майбутні рубки. Тож звинувачення лісівників у знищенні лісів чи недбальстві щодо піклування про них, виглядають принаймні абсурдно. Бо сьогодні ніхто, окрім лісівників, взагалі не піклується про ліс! А так звані екологічні активісти тільки галасують… Краще б прибрали хоч один стихійний смітник.

Микола ОЛЕКСІЄНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"