Не хімікати, а корисні комахи допомагають ТОВ «Земля і воля» боротися з шкідниками рослин

У господарстві, яке очолює Герой України Леонід Яковишин, створили єдину на Чернігівщині лабораторію з вирощування трихограми – екологічного засобу знищення шкідників на посівах кукурудзи, пшениці, городніх та інших культур.

Як пояснив перший заступник генерального директора господарства Василь Нестерук, у цьому році всі 29 тисяч гектарів кукурудзи обробили яйцеїдами власного виробництва, що знищують стеблових метеликів, совок та інших (до 200 видів) шкідників в стадії яйцекладок. Торік, коли тільки запустили лабораторію, виростили трихограми на 10 тисяч гектарів, на решту 20 тисяч – закупляли.

Цей екологічний засіб боротьби з шкідниками не новий, але з розвитком хімії про нього почали були забувати. Згадали, коли стали уважно рахувати затрати на вирощуванні сільськогосподарських культур, і  екологія почала частіше про себе нагадувати.

У товаристві «Земля і воля» порахували, що обробіток одного гектара кукурудзи, навіть  купленою трихограмою, в 3-4 рази дешевший, ніж при застосуванні хімічних препаратами. До того ж, яйцеїди проникають у ті місця рослин, які недосяжні для хімії. А ще, й без підрахунків відомо, що краще для екології.  

На території України  найпотужнішу лабораторію по трихограмі створили в Черкаській області – вирощує корисних комах на 500 тисяч гектарів. Менш продуктивні лабораторії є в Полтавській області. Роблять перші кроки по застосуванню екологічних методів боротьби з шкідниками рослин в деяких інших областях. На Чернігівщині приклад показує ТОВ «Земля і воля».   

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"