«Не думала, що на 92-му році життя ще раз побачу окупантів»


 

Їй було всього 10 років, коли в село зайшли гітлерівці – чужі люди з далекої Німеччини, яких всі називали фашистами. Чи думала вона, вже у віці 91-го року, що знову побачить окупантів? Тільки ці прийшли не з Заходу, а з дикого азійського Сходу – значно страшніші, підступніші, цинічніші за німецьких «фашистів».

 

«Колись німців боялись, а тепер цих, – зітхає, тримаючись за ціпки, 91-річна Марія Засенок (у дівоцтві Берташ) із села Клочків Седнівської громади.

У мальовничому Клочкові російські окупанти фактично не стояли. Географічно село розташоване обабіч основної траси, що веде на Чернігів, тому у військовому плані позиції окупантів не цікавили. Та й сил утримувати владу у всіх селах в російських загарбників явно не вистачало, адже до нас вони йшли на парад і не очікували серйозного опору. А коли ж отримали, як слід, по зубах, почали обстрілювати все, до чого долітали снаряди.

Такого безжального ставлення до цивільного населення ті, що пережили німецьку окупацію, не пам’ятають.

«Не знаю, скільки мені років було, але пригадую, назбігались діти, а німці гелгечуть по-своєму, ми ж не знали, про що вони гомоніли. Але лиха ніякого не робили і нікого не чіпали».

«Росіяни у нас тут проїздом були, – додає ясності її син Віктор. – Вузькоокі проїжджали, щоправда, нікого не трогали – походили, подивились і поїхали».

«Тут то так, а Чернігів молотили добре, добре розбили, – накочує сльозу бабуся. – Аби вбив хто отого гада старого, що всім тим командує…».

«Путіна?» – уточнюю.

«А я не знаю, як його. А він де сидить?»

«У бункері, – кажу, – заховався».

«Аби були зуби, то я б його зубами на шмаття порвала», – завершує 91-річна Марія Засенок.

Страх перед тим, що окупанти знову можуть повернутися, ще не зовсім розвіявся, тому селяни у своїх висловлюваннях досить обережні. Та й місцевих перевертнів вистачає – одні дорогу показували в обхід наших позицій, інші по дворах водили і вказували пальцями, де живе учасник АТО, а хто – щирий українець. Маємо надію, що з колаборантами держава розбереться, як і належить, а люди більше ніколи не побачать війни на нашій землі.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"