КОРДОН

Навязливий «турист» з Росії

 

На українсько-російській ділянці державного кордону в рамках операції «Кордон» прикордонники затримують і «розвертають» підозрілих осіб, які направляються до України. Є такі випадки і в межах Чернігівської області.

 

Про це «Чернігівщині» повідомив підполковник Олександр Дудко, помічник начальника Чернігівського прикордонного загону.

Мета операції – не допустити в Україну організованих груп та окремих осіб, які можуть брати участь у заходах екстремістського характеру на території держави, запобігти перевезенню зброї, боєприпасів, вибухівки. В пунктах пропуску через кордон здійснюється посилений прикордонний контроль.

Вжиті заходи вже дають перші результати. Так, в пункті контролю «Хоробичі» під час оформлення потягів сполученням Мінськ - Сімферополь та Санкт-Петербург - Дніпропетровськ виявлено двох підозрілих громадян Росії.

Липовий туристЦі так звані «туристи» направлялися в Україну через Республіку Білорусь. За твердженням одного, він захоплюється гірським туризмом, а тому під час відпустки вирішив поїхати до Криму. Іншого начебто покликала в дорогу «романтика» – бажання зустрітися з чарівною жителькою Дніпропетровська, з якою він нещодавно познайомився за допомогою мережі Інтернет.

У одного з росіян (на фото поруч), до речі, колишнього співробітника Московського підрозділу ОМОН МВС Росії, при собі було виявлено кілька комплектів камуфльованого одягу різного забарвлення, захисна маска та гумовий кийок. Крім того, обидва «туристи», крім цивільних паспортів, невідомо навіщо прихопили з собою у «відпустку» ще й військові квитки.

«Враховуючи те, що «туристи» не змогли назвати адреси, за якими вони збираються перебувати в Україні, їм було відмовлено у пропуску і повернуто до Республіки Білорусь, – повідомляє Олександр Дудко. – До того ж любителю гірського туризму ще й заборонено в’їжджати до України упродовж найближчих 3 років».

 

І знову він!

Проте вже наступного для після чемного прийому прикордонників з їхньою твердою відмовою шанувальник гірського туризму знову опинився на кордоні.

Це громадянин Росії Олександр Р., житель міста Клінци Брянської області. Переночувавши у Гомелі, він намагався «просочитися» до України потягом Мінськ – Одеса. І знову був повернутий назад.

 

Не потягом, так Інтернетом

В мережі Інтернет, зокрема в так званих «соціальних мережах», росіян закликають до участі в протистоянні «Росія – Україна».

Наприклад, невідомі, використовуючи мережу «Вконтакте», закликають: «Свой вклад в борьбу за Украину ты можешь внести следующими тремя способами». Способи наступні.

Перший спосіб – їхати до України як турист. Для чого? Не вказується. Проте саме такий «турист» вштрикнув російський прапор на будівлі Харківської облдержадміністрації. То був москвич Міка Ронкайнен.

Спосіб другий – взяти участь в так званій «інтернет-боротьбі». Адже у віртуальному просторі в наш час інформаційних технологій триває інформаційна війна за душі.

І третій спосіб – просто пожертвувати хто скільки може. Ну як же без цього!

Підготував Данило МИРОНЕНКО

На фото:
Липовий «турист» Олександр Р.
«Туристичні» речі: військовий камуфляж, чорна маска, кийок…

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"