Написали радіодиктант національної єдності


Слухачі «Безкоштовних курсів української мови», відвідувачі та співробітники бібліотеки ім. М. Коцюбинського долучилися до написання радіодиктанту національної єдності

Дев’ятнадцятий радіодиктант національної єдності писали у бібліотеці ім. М. Коцюбинського 8 листопада, напередодні Дня української писемності та мови. Це всеукраїнська акція єднання навколо рідної мови, до якої приєднуються усі бажаючі з різних регіонів нашої держави та з інших країн світу. 

Пряма трансляція розпочалася об 11.20. Текст диктанту читав педагог, теле- та радіоведучий, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко. О 12.00 оприлюднили текст диктанту, тож усі бажаючі могли себе перевірити. Також текст диктанту протягом 15 хвилин можна було надіслати на перевірку. Ті, хто написав його без жодної помилки, отримають заохочувальні призи.

Особливостями цьогорічного диктанту було те, що текст складався вже з урахуванням змін, внесених до українського правопису. Оприлюднюючи текст диктанту, Олександр Авраменко додатково звернув на це увагу. 

Також цьогоріч оголосили конкурс на найкращий твір, де всі бажаючі можуть поділитися своїми враженнями від написання радіодиктанту. Твори приймаються до 11 листопада на адресу:  Київ, 01001, вул. Хрещатик, буд. 26, UA: Українське радіо або на електронну пошту rd@nrcu.gov.ua з поміткою «Твір». До твору треба долучити текст диктанту. Автори десяти найкращих робіт отримають призи. 

Олена Терещенко, Чернігівська міська ЦБС Фото Олена Куннова

У бібліотеці Короленка теж писали 19-ий Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

8 листопада у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка активні прихильники рідного слова долучилися до написання 19-го Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

Директор бібліотеки Інна Аліференко проінформувала присутніх про те, як відбувався радіодиктант минулого року, та які умови проведення заходу цьогоріч.

"Від бересту – до цифри" – такий заголовок тексту диктанту, який озвучив Олександр Авраменко. Із широкоформатного екрану лунав голос філолога-науковця.

Цьогоріч у Чернігівській обласній бібліотеці, крім журналістів, бібліотекарів, учителів, школярів, студентів, курсантів, воїнів, які воювали на Сході України, Всеукраїнський диктант писали голова Чернівської облдержадміністрації Андрій Прокопенко, директор обласного Департаменту культури Олександр Левочко, заслужений учитель України Ольга Гребницька.

Майже сто осіб послуговувалися здобутими знаннями з української мови під час написання цікавого тексту диктанту.

Кожен свідомий українець переконаний, що рідна мова – один із найважливіших засобів формування патріотичних почуттів, гордості за свій рідний народ, адже мова – це незамулене й невичерпне джерело духовних надбань нашого етносу.

Валентина Куценко

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"