На ЗНО-2017 – без олівців!

Майже через два місяці на Чернігівщині розпочнеться зовнішнє незалежне оцінювання. Основна його сесія триватиме з 23 травня до 16 липня. У регіональному центрі оцінювання якості освіти запевняють, що вже 23 червня будуть готові всі результати ЗНО.

Цього року на Чернігівщині для проходження ЗНО станом на 20 березня зареєструвалося 6199 осіб. З них 5591 – випускники шкіл, 273 – учні професійних училищ і вищих навчальних закладів і 797 – випускники минулих років. За словами директора Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлани Сакаєвої, саме через те, що результати минулорічних сертифікатів ще вважаються дійсними при вступі до вишів, охочих скласти ЗНО в нашій області трохи менше, ніж планувалося. В цьому році також для випускників старшої школи результат ЗНО з трьох предметів зараховуватимуть, як результати державної підсумкової атестації ЗНО.

«У цьому році на Чернігівщині 17 осіб зареєструвалося на складання ЗНО лише з одного предмету, – пояснює пані Світлана. – Наприклад, торік абітурієнт мав з якогось предмета низький результат, а з інших – високий. От, виходить, що перескладає один предмет, бо при вступі в цьому році діють сертифікати і 2016 року. Також від 13 березня є лист Міністерства освіти і науки України, в якому йдеться про те, що учасник ЗНО, випускник шкіл, які мають міжнародний сертифікат з іноземної мови і обрали цю іноземну мову для здачі ДПА, отримує автоматично 12 балів у атестат без проходження ЗНО по цьому предмету».

Значно зміниться в цьому році і географія проходження ЗНО - скоротилася кількість пунктів його проведення.

«В 2017 році пункти ставатимуть округами, де має бути зареєстровано понад 400 осіб, – продовжує Світлана Сакаєва. – Торік на Чернігівщині було 20 пунктів, а цьогоріч їх буде лише 8».

 

Пробне ЗНО з нововведеннями                     

Проведення пробного ЗНО відбуватиметься в два етапи. 1 квітня з української мови і літератури і 10 квітня – з усіх інших предметів. Пункти для його проходження будуть у всіх районних центрах Чернігівської області. В цьому році значно зросла кількість учасників пробного ЗНО порівняно з минулими роками.

«Цього року на пробне тестування записалося 3610 осіб, – говорить Світлана Сакаєва. – Учасники хочуть побачити, який рівень тестів буде на основному тестуванні. Є деякі зміни в цьогорічному пробному ЗНО. Після його закінчення учасникам на виході з аудиторії віддадуть бланки, де буде написано, як правильно вирахувати бали. І не даватимуть бланків з правильними відповідями, як у попередні роки. Учасники повинні будуть зайти в свій кабінет і самостійно внести результат з тестового зошиту в електронний бланк. Тільки після того, як усі бланки будуть заповнені, можна буде дізнатися свій рейтинг. Це, як на мене, дуже добре. Адже є час подумати, порадитися з викладачем чи репетитором, а це додаткова підготовка до самого ЗНО».

 

Краще погано, але без шпаргалок

Особливу увагу звертає пані Світлана і на використання учасниками під час складання ЗНО різноманітних заборонених предметів. Не можна брати з собою: навушники, флешки, засоби зв’язку, пристрої для зчитування, передачі та приймання інформації, паперові шпаргалки, лінійки та олівці.

«Хочу ще раз застерегти всіх учасників ЗНО не використовувати шпаргалок, – каже пані Світлана. – Після виявлення таких предметів наглядачами, а їх неодмінно побачать, вас просто не допустять до складання ЗНО і дорога до вишів у цьому році буде закрита. Якщо така ситуація буде під час складання ЗНО з державної підсумкової атестації, то особі, яка використовуватиме всі ці пристрої, просто поставлять за предмет 1 бал в атестат. І він залишиться на все життя. Також хочеться попередити стосовно використання олівця. Сканер його не бачить, тому, якщо відповіді відмічені простим олівцем, які б правильні вони не були, їх не зможуть зарахувати. Торік були такі випадки».

 

Мобільний додаток

Регіональний центр якості освіти запроваджує для осіб, які зареєструвалися на проходження ЗНО, нововведення – мобільний додаток «Моє ЗНО». Це ще один спосіб нагадати про майбутнє оцінювання, про його дату і результати. Учаснику необхідно лише завантажити цей додаток собі на телефон, і йому весь час будуть нагадування про те, коли буде тест з його предмету.

 

ЗНО для найменших

У цьому році запускається пілотний проект – моніторинг початкової освіти. Це щось на зразок ЗНО для 4 класів. Воно відбуватиметься лише в деяких школах.

«Поки це пілотний проект, і я не можу сказати, що це ЗНО, – ділиться пані Світлана. – Це просто перевірка знань, з якими учні закінчують початкову освіту. В цьому році він проходитиме вперше. Плануємо охопити всі регіони, але по мінімуму. Є тенденції проведення ЗНО у 9 класах. Та поки що йдуть дискусії стосовно цього питання. І найближчі два роки його точно не буде».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"