На землях, що не оброблялися 22 роки… збирають урожай

На території Євминської сільської ради землі сільськогосподарського призначення не оброблялися відтоді, як Україна стала незалежною. За довгі 22 роки встигли вже й лісом порости. Цього року СВК «Євминка» спробувало окультурити 800 гектарів і засіяти їх соняхом. Роботи зроблено чимало, бо лише на рекультивацію, дискутування та оранку пішли чималі затрати, адже кооператив навіть техніки своєї не має. Та господарники все ж таки лишилися задоволеними. Нині збирають урожай і радіють тому, що на їхніх землях не вовки бігають, а як і має бути – сільськогосподарські культури ростуть.  

Після того як у селі розпався колгосп імені Куйбишева півтори тисячі гектарів сільськогосподарських угідь перейшли у власність СВК «Євминка». Землі були розпайовані. Але за браком коштів не оброблялися. Більш того, родючість занизька і за старими технологіями вирощувати затребувані культури було збитково. А ті культури, які тут вирощували раніше: люпин, жито – втратили свою цінність. 

«У цьому році ми зібралися фінансово, підготували землі, які були порослі самосійним лісом, - розповідає голова наглядової ради СВК «Євминка» Володимир Купрієць. -  Щоб освоїти всі півтори тисячі гектарів у нас просто не вистачило часу і грошей. Тому спробували засіяти соняхом 800 гектарів. Землі у нас, на жаль, не досить родючі та середня врожайність загалом нас влаштовує – 15-20 центнерів насіння з гектара. Ми, зізнаюся, і не очікували на якісь рекордні цифри. Оцінювали ситуацію тверезо. Нині завершуємо збір урожаю. Далі розраховуватимемося з людьми, готуватимемо ґрунт до зими і чекатимемо теплих весняних днів, щоб знову виїхати в поле».

За користування земельним паєм СВК «Євминка» сплачує своїм орендодавцям 4% від нормативної грошової оцінки землі. Люди в господарстві працюють місцеві, а от техніку кооператив орендує в Київській області. Мовляв, ближче і вигідніше.

                                                                                                                                                                      Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"