На сайті ПФУ можна глянути, чи велика буде пенсія

Подивитись, чи вистачає стажу на пенсію, можна в Інтернеті. На порталі Пенсійного фонду Україниhttp://portal.pfu.gov.ua. Попередньо треба зареєструватися.

Тут два варіанти. Можна зробити це за допомогою електронного ключа (електронного підпису). Його видадуть у «ПриватБанку» або в ліцензованому центрі, який займається видачею ключів. Видають безплатно, файл скидають на вашу флешку.
Другий варіант: у будь-якому відділенні Пенсійного фонду (крім головного) написати заяву для реєстрації на веб-порталі. Видадуть код заяви, який потім треба вписати при реєстрації онлайн. Так пояснили, коли зателефонувала на гарячу лінію ПФУ.
А тут якраз журналістські справи занесли у Корюківку. Зайшла до тамтешнього об’єднаного управління Пенсійного фонду, сказала, хочу написати заяву для веб-реєстрації. Місцем реєстрації навіть не поцікавились. Але спитали, чи є при собі паспорт та ідентифікаційний код.
Видали бланк. Треба вписати свої паспортні дані, код. Розписатися. Можна питати, як що незрозуміло.
Завідувачка сектора обслуговування громадян Наталія Андрієнко перевірила, зареєструвала мене в журналі, поклацала на комп’ютері. І видала розписку про отримання з номером моєї заяви та кодом з десяти цифр.
Для реєстрації треба, щоб була адреса електронної пошти. Mail.ru і всі інші «ру» не підходять. У пенсійному рекомендували ukr.net. Вирішила спробувати свій Gmail.
До речі, на сайті Пенсійного фонду є пояснення, як зареєструватися.
На головній сторінці сайта в правому верхньому кутку є пункт «реєстрація». Тисну туди. Вискочило вікно.
Просять ввести код заяви. Далі — логін. Рекомендують такий, щоб не містив моїх особистих даних. Записала прізвище свого колишнього. Наступний — електронна пошта. Останній — пароль. Придумала досить простий. Тисну «зареєструвати» — ура, пройшло! Зразу з ПФУ на електронну адресу прийшло підтвердження, що мій електронний запис активовано.
Повертаюся на головну, тисну «увійти». Пропонують на вибір, як. Тисну «за логіном». Логін і пароль треба вводити щоразу (даремно я такий вибрала).
Сторінка особистого кабінету відкрилася. Зразу великими цифрами показало мій страховий стаж. Можна переглянути за кожен рік і кожен місяць (у мене — з 2002-го). Можна подивитися суми своїх заробітків, з яких бралися нарахування до Пенсійного фонду, і чи перераховувалися вони.
— Веб-портал Пенсійного фонду України існує з 2012 року, — говорить завідуюча сектором обслуговування громадян Корюківського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Наталія Андрієнко. Управління об’єднує Корюківський та Сновський пенсійні фонди. — Спочатку більше реєструвалися юридичні особи.

На сайті можна побачити інформацію про застраховану особу з 2000 року, коли було запроваджено персоніфікований облік. Заробітна плата, страховий стаж. Для пенсіонерів є окремий підрозділ: нарахування пенсій.
Правда, Міністерство оборони, МВС до 2016 року не були зобов’язані подавати звіт до Пенсійного фонду.
На сьогодні веб-портал активно допрацьовується.
Уже можна брати та роздруковувати виписки довідок. Подавати запити на підготовку документів. Записатися на прийом до будь-якої посадової особи з Пенсійного фонду. Останнім часом реєструватися на веб-порталі стали набагато активніше. Люди молодого віку цікавляться, чи достатньо стажу, чи є право на пенсію. Можна подивитися свою заробітну плату при заповненні електронної декларації. Пенсіонери надсилають запити на отримання довідок. Пишуть звернення. «Молодшають», стають більш просунутими користувачами Інтернету.
Якщо порівняти за два попередні роки, бажаючих зареєструватися в нас стало вдвічі більше. З березня 2016-го по лютий 2017-го заяви на реєстрацію на веб-порталі подала 131 людина. З березня 2017 по лютий 2018 року зареєструвалися вже 258 осіб. І це тільки за заявами. Знаю пенсіонерів, які реєструвалися за ЕЦП (електронно-цифровий підпис).

 

Джерело: gorod.cn.ua

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"