На п’ятдесят діточок – понад сотню квіточок

Дитячий садок «Барвінок» – найменший серед дошкільних закладів освіти Бобровиці. Всього тут налічується п’ятдесят два вихованці. Затишне приміщення, привітні й доброзичливі працівники, усміхнені діти. Та головною особливістю маленького дитячого світу є квіти. Тут їх стільки, що важко уявити, коли за ними встигають доглядати. Завзятою квіткаркою є вихователька Наталія Ткаченко. Проте жінка зізнається, що без своїх помічників вона б не впоралася. Для дітвори це не лише забава, а й джерело радості, позитивних емоцій.

Для мене особисто стало великою несподіванкою, що Наталія Григорівна в цьому дитячому садочку працює вже понад 20 років. Мабуть, квіти таки мають якийсь омолоджуючий ефект. Жінка на мої компліменти лише сором’язливо усміхалася.

«Я сама вихованка цього садочка, тому ці стіни для мене настільки рідні, – зізнається моя співбесідниця. – Почуваюся тут, як удома. І намагаюся створити таку собі домашню затишну атмосферу».

До речі, вдома у пані Наталі теж справжня оаза. Квіти в усіх кімнатах, а на присадибній ділянці – починаючи від пролісків і закінчуючи пізніми хризантемами. Це, виявляється, невід’ємна частина її життя.

«Я дуже люблю квіти. Вони створюють настрій. Більше того, рослини очищають повітря від пилу, насичують його киснем. Правильно підібрані кімнатні квіти просто необхідні в приміщенні, де є діти. Вони вносять баланс у потоки енергії, додають комфорту й затишку».

Спробували порахувати оту всю красу в дитячому дошкільному закладі. Дорахували до 110 і зупинилися... Не віриться, що таке можливо. Розмаїття кімнатних рослин вражає! Вони прикрашають навіть дитячу вбиральню.

«Мені тут є де розігнатися, адже кімнати просторі, світлі, – усміхається Наталія Григорівна. – У нас найбільше зелених листяних рослин, бо майже у всіх кімнатах сонячно. А квітучі рослини дуже ніжні, їм потрібне світло, але не сонце. Ви навіть не уявляєте, як діти люблять доглядати за квіточками. На заняттях я дуже багато їм розповідаю про рослинний світ. У них формуються навички як доглядати, дбати про квіточку. Спостерігаючи за тим, як вона росте, діти розвивають допитливість, вміння мислити, відкривають для себе світ живої природи. Догляд за квітами – це така собі корисна гра, яка вчить дитину бути працьовитою, дисциплінованою, відповідальною. А ще виховує дружні стосунки під час колективної роботи».

Вихованці старшої групи вже знають про особливості поливу квітів: яка рослина потребує більшої вологості, яка може тиждень стояти без води... Софійку і Мишка застали за улюбленим заняттям. Діти зізнаються, що радіють, коли вихователь доручає їм таку відповідальну справу. Виконують її з особливою турботою, бо квіти вже стали невід’ємною частиною їхнього дитячого світу.

Флора на підвіконнях, меблях, спеціальних підставках... Щосезону у цьому «зеленому раю» відбувається поповнення. Коли на вулиці сіро й холодно, всю цю красу вдвічі приємніше споглядати. Настрій покращується сам собою.

Люди часто відводять кімнатним рослинам лише роль прикраси їхніх помешкань, невиправдано забуваючи про те, що рослини, до всього іншого, мають цілющі властивості, позитивно впливають як на фізичний, так і на психоемоційний стан людини, а також на мікроклімат у приміщенні. У ДНЗ «Барвінок» з мікрокліматом все гаразд. Він тут особливий, як і кожна квіточка...

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"