На передовій чекають Божого слова та підтримки

 

За плечами у чернігівських волонтерів з «Центру підтримки добровольців» 91 поїздка на фронт. Ще кілька місяців, і святкуватимуть ювілейну – соту поїздку! За роки війни волонтери відвезли на передову сотні тонн гуманітарних вантажів – від продуктів харчування до військової амуніції, автомобіля та дорогої оптики. Але найбільше, чого чекають бійці – радості спілкування та Божого слова, яке лунає в дерев’яних бліндажах та глибоких окопах з вуст військового капелана і волонтера Євгена Орди.

 

Протоієрей чернігівського храму Святої Великомучениці Катерини УПЦ КП Євген Орда за роки війни став одним із найбільш пізнаваних волонтерів серед добровольців.

«Коли ми починали волонтерську діяльність, то вирішили допомагати тим, хто обділений увагою й гарантіями з боку держави, підтримувати людей, які добровільно пішли захищати Україну від московських окупантів», – аргументує священик. – Відповідно і нашу організацію вирішили назвати «Центром підтримки добровольців».

Волонтерська організація четвертий рік не має власного приміщення, а більшість гуманітарної допомоги зберігається у храмі і збирається його прихожанами.

«Ми мало чого плануємо, завжди розраховуємо на допомогу добрих людей та Господа», – усміхається отець Євген.

І Господь допомагає. Буквально за день-два до чергової поїздки люди зносять до храму все необхідне – переважно продукти харчування. Більш серйозними речами волонтерам допомагають окремі люди. Волонтерська праця – не з легких, а праця духовного наставника потребує особливої зосередженості.

«Тільки дорога в обидва боки – більше двох тисяч кілометрів, – продовжує тему один із засновників «Єдиного волонтерського центру» Геннадій Обушний. – А ще потрібно зібрати все відповідно до запитів військових. Волонтерство – це постійний клопіт, але цю роботу треба робити».

Відвідини воїнів-земляків – це не лише гуманітарна підтримка, але й радість спілкування. Особливо, якщо візит приурочений до свята.

Так було і цього разу, коли чернігівські волонтери Євген Орда, Геннадій Обушний і Світлана Зубашевська відправилися на лінію фронту вітати бійців з Великодніми святами.

Півтори тонни продовольства та різного військового реманенту заледве вмістилися у волонтерський мікроавтобус. Заздалегідь поінформовані про поїздку турботливі господині передавали великодні смаколики не тільки з Чернігова, але й зі Стольного та Макошиного. Допомагали навіть школярі. Так, учні дванадцятої школи Чернігова, окрім пасок і крашанок, передали власноруч зроблені прикраси з дерева та малюнки на великодню тематику.

Діставшись неспокійного Донбасу, чернігівські волонтери проїхалися практично по всій лінії фронту, завітавши у сім передових підрозділів.

«Відвідали 25-й, 29-й, 35-й батальйони, побували у розвідників, у добровольців з «Добровольчого Українського Корпусу» і «Української Добровольчої Армії» в Мар’їнці, – розповідає про волонтерський маршрут отець Євген. – Ночували на позиціях 35-го батальйону в районі Троїцького. Це, як кажуть, «нульовка» – передова. Дякувати Богу, москалі тієї ночі не стріляли».

Гуманітарну допомогу чернігівські волонтери доставляють адресно – відповідно до запитів воїнів.

Та найбільше, чому радіють наші захисники – це спілкуванню з тими, кому не байдужа їхня доля.

«На війні мало атеїстів, – резюмує священик. – Наша місія – підтримати і допомогти. З цим і переможемо».

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Світлани ЗУБАШЕВСЬКОЇ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"