На лікування серцево-судинних захворювань міськрада планує виділяти 100 тис. грн. в рік

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради розглянув проект Програми профілактики і лікування артеріальної гіпертензії, попередження смертності та інвалідності населення внаслідок серцево-судинних захворювань у м. Чернігові на період до 2016 року, розробленої управлінням охорони здоров'я міської ради.

У м. Чернігові протягом 2013 року виявлено 79747 осіб з підвищеним артеріальним тиском (32 % дорослого населення) і 78642 хворих на гіпертонічну хворобу (31,9 % дорослого населення). Щорічно у місті реєструється 400-500 випадків гострого інфаркту міокарду та понад 800 випадків мозкового інсульту з гіпертонією, а помирає від серцево-судинних захворювань понад 2 тис. людей, 11 % з них – у працездатному віці. Зберігаються високі показники інвалідизації хворих на серцево-судинні захворювання.

Заходи Програми спрямовані на посилення профілактичної роботи серед населення міста, забезпечення раннього виявлення захворювань та ефективне їх лікування. З метою раннього виявлення артеріальної гіпертензії у місті щорічно охоплені вимірюванням артеріального тиску 97-98 % населення.

З введенням в дію сучасної рентгенівської кардіоваскулярної ангіографічної системи Allura (Чернігівська міська лікарня № 2) у місті розпочато виконання інтервенційних процедур на серці і судинах з використанням новітніх технологій, завдяки чому покращилась доступність населення до високотехнологічних методів лікування серцево-судинних захворювань. Тромболізна терапія сьогодні залишається загальновизнаним методом збереження життя хворих та зменшення інвалідності.

Загальний орієнтовний обсяг фінансових ресурсів для реалізації Програми з місцевого бюджету складає 298,5 тис. грн., у тому числі: кожного року по 99,5 тис. грн.

Виконавчий комітет міської ради погодив проект Програми профілактики і лікування артеріальної гіпертензії, попередження смертності та інвалідності населення внаслідок серцево-судинних захворювань у м. Чернігові на період до 2016 року та доручив управлінню охорони здоров'я міської ради підготувати проект Програми на розгляд сесії міської ради.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"